Саксофонът е изобретен от белгийския майстор на музикални инструменти Адолф Сакс още през далечната 1840 г. и в момента е един от ключовите сред духовите инструменти. Той има изключително красив тембър на звука. Саксофонът може да се свири с всякаква сложност – от спокойните мелодични мелодии до най-виртуозни произведения в класическа и джаз музика.

Група от саксофони, комбинирани един с друг от сопрано до бас създават едно наистина фантастично ансамблово звучене.

През 167-те години от съществуването си, саксофона извървява труден път на развитието си и заема полагащото му се място в концертни зали. Френски композитор Хектор Берлиоз първи път дава възможност на саксофон да се прояви в симфоничния оркестър като му прогнозира голямо бъдеще. И неговата прогноза се оказва изненадващо точна, като заявява, че свиренето на саксофон скоро ще се преподава и в консерваторията. Днес той е сред най-популярните и употребявани сред духовите музикални инструменти.

В момента има много въпроси и проблеми, свързани с подготовката и обучението за саксофон. Само искам да отбележа, че това е моето лично (субективно) мнение.

В Gnessin. Gnesin се научава да свири на саксофон в класическа и джаз отдел (можете да го и поп-джаз наричат).

Има противоречие: преподават се два вида свирене на саксофон – класическо и поп и джаз. И тук трябва да отбележим, че на практика, особено в условията на конкуренция на пазара на музиката в наши дни, без знанието за поп и джаз музиката и способността на музиканта да изпълнява такива парчета той ще има големи проблеми да се реализира като музикант-саксофонист т.е. да си намери работа по специалността. Така например, класически отдел на саксофона са завършили много млади хора, но да сте чули някой да се е реализирал? Къде са те? Може да попаднете само на отделни изпълнения на някои по-успешни саксофонисти, но те са редки случаи. В края на краищата според мен най-успешнио биха се реализирали тези, които паралелно с класическа музика учиат и поп и джаз.