Можете да платите за кола по много различни начини. Ако купувачът няма достатъчно парични средства за тази цел от текущи доходи или спестявания, той може да потърси външен източник на финансиране, например банка. Банковата институция може да ви предложи заем за кола или заем в брой.

   Заемът за кола е обезпечен и обикновено е по-евтин от заем в брой, но последният може да бъде получен относително по-лесно и по-бързо, дори за закупуване на дългосрочен автомобил. Заем в брой или кола? Кой от тях ще бъде по-полезен за клиента, който купува колата?

Купуването на кола – какво включва?

  Очевидно покупката на автомобил включва определени разходи. Количеството им зависи от много променливи:

  • марка и модел на превозното средство,
  • годината на производство на автомобила,
  • версия на оборудването на превозното средство,
  • допълнителни аксесоари, прикрепени към закупената кола,
  • пробег в км,
  • техническо и визуално състояние на превозното средство,
  • произходът на превозното средство – от страната или от чужбина.

    Много зависи от индивидуалните решения, взети от купувача. Иска ли да си купи нова кола направо от шоурума, с гаранция и комплект допълнителни гуми, или ще бъде доволен от употребявана кола с десетки хиляди километри на километража? По-старите автомобили са по-евтини от новите, но съществува риск да се наложи да добавите много пари бързо, за да замените отделни, силно износени компоненти.

   Автомобил може да се купи за няколко хиляди злоти и няколкостотин злоти – толкова ще платим за най-луксозните модели, главно спортни превозни средства. На свой ред все по-популярните електрически или хибридни автомобили са скъпи, но в същото време икономични в експлоатация и екологични.                                               

   След като сте избрали автомобил за закупуване, трябва да помислите как можете да финансирате цялата инвестиция и да я притежавате. Сделката може да бъде извършена на кредит. Въпросът е само какъв заем за кола ще бъде подходящ и изгоден за самия клиент.

Източник: EMPORIKI – КРЕДИТИ И КОНСУЛТАЦИЯ