Кредитните празници са удобство, благодарение на което можете да спрете плащането на ипотечната вноска във всяка погасителна година. В какви ситуации е възможно спиране на вноска по заем? Как трябва да обосновете заявлението за ваканция на заем и какво се случва с вноската, чието погасяване сте спрели.

   Една месечна вноска за ипотека – в зависимост от нейния размер – може да намали домашния бюджет до голяма сума. Колкото по-висок е месечният ангажимент, толкова по-голям е рискът домашните финанси да не се затегнат.

  Ако знаете, че през даден месец ще трябва да похарчите парите за вноската по заема за други цели, можете да спрете изплащането на ипотеката си, т.е. Как да спрем изплащането на ипотека, колко предварително трябва да бъде информирана банката?

Спиране на вноската по кредита – какво трябва да знаете и как да го направите?

  Можете да намерите ипотека в почти всички универсални банки. Задайте тези шест въпроса на банките, които предлагат тези продукти:

  • В какви ситуации можете да се възползвате от спирането на изплащането?
  • Какво трябва да се въведе в заявлението за спиране на изплащането (т.е. необходимо ли е да се обоснове желанието да се възползвате от кредитните празници)?
  • Колко време отнема разглеждането на заявлението за спиране на изплащането?
  • Колко пъти по време на изплащането на заема можете да се възползвате от отпуските по заема?
  • Коя част от месечната вноска е спряна – лихва или цялата главница и лихва?
  • Какво се случва със спряната вноска по кредита?

  Спиране на вноската по кредита, което може да се използва от всеки кредитополучател (при условие че той отговаря на условията, посочени от банката) е възможно в почти всички банки, на които изпратите тези въпроси.

   Най-важната характеристика на кредитните празници е, че няма нужда да мотивирате приложението. Всичко, което трябва да направите, е да го изпратите предварително в клон или чрез електронно банкиране (някои банки предоставят тази опция).

Източник: kreditite.com