Ремонтът на водопроводните инсталации е много важен, защото течовете могат да ви струват много пари. Ако имате такава ситуация, поради това, че ваната ви е с бавен дренаж и се оттича трудно е добре да вземете навременни мерки.

Добре е ваната да се поддържа чиста и водата да може да се оттича нормално. Ако е необходимо, тя може лесно да се ремонтира, като се започне с отстраняването на капака, за да се опосредства достъпа до отводнителния канал.

Проблемът е, че много често изпускателният монтажен кран, който отваря и затваря дренажа /в зависимост от начина, по който движите дръжката/ може да се запуши с косми или отпадъци и да спре да функционира правилно. Долният край на канала понякога се пълни с лепкави остатъци, което без съмнение забавя скоростта на водния поток.

За да извадите и отстраните насъбралите се отпадъци, може да използвате малък инструмент, който се нарича дренажна дръжка. Дългият, гъвкав прът има малки косъмчета на единия край, подобно на четка за коса. Дренажната дръжка е много ефективна за издърпването на всякакви боклуци навън.

Още по-директен метод със запушването е премахването на самата решетка за оттичане, за да стигнете до остатъците, които се насъбрали вътре. Докато се борите със запушването, е добра идея да пуснете струя вода през него, за да измиете малките остатъци, които вероятно се намират вътре в тръбите. След това можете да подмените и решетката и изпускателния механизъм, когато водата отново тече свободно.

Ще се уверите, че след всичко това дренажът на ваната работи много по-добре и отнема само няколко минути, за да се оттече водата, след като демонтирахме отводнителния канал.

Докато извършвате тази задача превантивно погледнете за наличието на друг проблем, който често се случва. Проверете дали не са се образували малки ръждиви цветни петна, които в повечето случаи идват от бавно капене по крана на студената вода. Нерядко това причинява този проблем и ако не го разрешите наверме, водата може да продължи да капе навън. Постоянното капене на вода в крайна сметка може да ви коства значителни сметки за вода, за това е добре да се справите и него.

Източник: Ремонтира.bg