Битумните керемиди се използват все по-често при покривите, което води до голяма необходимост от разкриване на техните особености. При полагане на битумни керемиди изцяло върху съседни склонове с покрит шнур, се удрят две успоредни линии, в съответствие с които се изрязва излишното покритие. Разстоянието между линиите е от 5 до 15 см, в зависимост от наклона на склоновете. Тесни жлебове са подредени по стръмни покриви, широки – върху плитки конструкции. Съгласно един от  методите, плочките първо се поставят под лек наклон, докато преминават върху съседна стръмна повърхност с около 30 см. Горният ъгъл на всяка плочка, която трябва да бъде положена, се закрепва допълнително с пирони.

След като подредите целия наклон на покрива, отбийте линията на предстоящото подрязване с покрита дантела. То се извършва на разстояние 7 см от оста на канала. Гъвкавите битумни керемиди се поставят на стръмен склон в съответствие с тази линия, като се режат по време на процеса на закрепване. За да се подобри закрепването на изрязаните плочки на места, които нямат залепващ гръб, те са покрити със специално покритие. Триъгълната релса е закована по линията, където покривът се среща със  стените, с вентилационната шахта, с тухлена тръба и др. Преди подреждането тухлените повърхности се измазват и покриват с грунд. След полагане на летвите, хидроизолационният килим се залепва така, че единият му ръб да припокрива вертикалната повърхност с поне 10 см. Другият ръб е залепен към хоризонталната повърхност.

Върху покрива на кръстовищата се поставят метални ленти, чийто горен рафт се забива в тухлената стена с около 1,5 см. За това се избира стробоскоп и след вкарването на лентите в него цялото пространство в този „жлебът“ се запълва с уплътняващ агент. За подреждането на изходните точки на антената и вентилационните тръби се произвеждат специализирани елементи, които уплътняват прехода. Използването им значително опростява работата на майсторите и ускорява процедурата по полагането.

Източник: Армормат – експертът в покривите