Ако механичното заключване се задейства, но електронното отказва, тогава трябва да се помни, че границата между тях минава по тяговата линия на задвижването (мотор -редуктор).

Това е малка част с характерна форма, фиксирана вътре във вратата и свързана от едната страна с проводници с управление, а от другата – с механично издърпване с ключалка. Обикновено и двата пръта, от задвижващия механизъм и от ръчния бутон, се сближават в една част.

В случай, че сте изпаднали в подобна ситуация е напълно оправдано да потърсите помощта на ключар за отстраняване на проблема.

Задвижванията трябва да се задействат както от централното заключване, тоест когато една врата е активирана, останалите се задействат, така и от системата за сигурност, от ключодържателя. И двете може да се провалят.

Ремонтът най -вероятно ще изисква знанията и инструментите на професионален автоелектрик и ключар, въпреки че някои основни неща могат да бъдат проверени лично с надеждата за късмет:

  • визуално проверете състоянието на окабеляването, възможно е да откриете повредена изолация или прекъсвания на конекторите;
  • погледнете захранването на задвижващите двигатели с помощта на контролна лампа;
  • позвънете на контактите за централно заключване с тестера;
  • сменете батерията в ключодържателя.

Може би си струва да прочетете инструкциите за системата за сигурност и за колата като цяло. Някои типични повреди могат да бъдат документирани там. Както и процедурата за работа с конзоли в случай на повреда на оборудването.

Ключалката в задната врата не се затваря

Петата (или третата врата) на купетата от типа хечбек не се различава коренно от всички останали. Той има същата механична брава с аналог, задвижване с централно заключване и допълнителни устройства, бутони или ларви. Ролята на ръчно заключване може да се изпълнява от цилиндър с кодове до ключ (ларва).

Ключалката може да не работи поради изкривявания на отвора. Някои автомобили, особено тежко употребявани, отказват да отварят или затварят задната врата, просто когато се ударят в неравност на пътя.

Източник: Ключар 24 – денонощни ключарски услуги