В тази статия ще научите откъде да вземете пари за стартиране на малък бизнес, какви неща трябва да имате предвид, когато се свържете с финансова институция, и какво да направите в случай на отказ на банката. Ако нямате собствени средства, тогава очевидният вариант в такава ситуация е да кандидатствате за заем.

Изгответе прозрачен, надежден бизнес план

  Колкото по-голям е проектът, който ще реализирате, толкова по-полезен ще бъде надеждният, подробен и най-вече реалистичен бизнес план. Бизнес планът, независимо дали става дума за раздут документ или обикновен отчет за приходите и разходите на лист хартия, е това, от което се нуждаете преди всичко.

  В крайна сметка вие сте този, който най-много се интересува маржът на продажбите да покрива вашите разходи и разходите по заема. Също така се интересувате да гарантирате, че приходите от продажбата се появяват в такъв момент, че да няма проблеми с изплащането на заема.

Условия за получаване на заем за развитие на бизнеса

  Предприемаческата дейност винаги е свързана с риск и младата организация все още няма нито дългосрочна положителна динамика, нито бизнес репутация, нито пазарна позиция – тоест няма абсолютно никакви гаранции за успех.

  Следователно кредитните институции налагат доста строги изисквания към тези кредитополучатели. Те могат да се различават в различните банки, затова, преди да подадете заявление, ви препоръчваме да се запознаете подробно с условията на избраната кредитна институция.

Видове заеми за малък бизнес

  В допълнение към стартиращия капитал и развитието на бизнеса от нулата, са необходими пари за разширяване на пазара, придобиване на активи и други цели. В зависимост от целта, различни видове заеми са подходящи за вас. Нека разгледаме някои от най -популярните опции:

Заем в брой

  Подходящ за попълване на оборотни средства, закупуване на оборудване, недвижими имоти – за всякакви цели, свързани с големи разходи (за малките е по -добре да получите кредитна карта).

Овърдрафти

  Овърдрафт се отваря за покриване на дневни разходи, ако няма достатъчно средства по разплащателната сметка. С други думи, това е възможността да отидете на червено.

Банкови гаранции

 Услугата е най -подходяща за участие в търгове за обществени поръчки. Това е бърз и удобен начин за предоставяне на обезпечение – банката се задължава да плати всяка сума за вас, ако е необходимо.

Кое е по -добре: кредитна карта или заем в брой?

За да определите кой от вас работи най -добре, първо трябва да разберете основните разлики между тези продукти.

  Кредитната карта е насочена към безналични транзакции. Тегленето на пари не е изгодно – има комисионна за теглене, прилага се по -висок лихвен процент, губи се възможността за безлихвено погасяване по време на гратисния период (наличието на този период е огромен плюс на кредитната карта). Друго предимство на картата е лимитът за подновяване, който ви позволява да използвате повторно пари след депозит.

  По този начин трябва да изберете кредитна карта, ако са необходими допълнителни средства за безналични плащания с контрагенти, малки повтарящи се разходи. Ако имате по-големи цели, тогава парите в брой са по -добрият вариант.

Източник: https://invest-news.eu/