Заемът представлява предоставяне на средства или имущество за предварително определен период. Заемът може да бъде получен от компания или банка. Заем може да бъде предоставен например от предприятие за неговите служители, от държавата за определени категории граждани и т.н.

По този начин думата „заем“ има по-широко значение и е разделен на три вида:

  • имотен заем;
  • банков заем;
  • потребителски заем.

  Имотният заем е дарение за нещо. Банков заем е търговски заем от банка. Потребителският заем е вид заем, отпускан на клиентите, когато те купуват нещо, най-често стоки с дълготрайна употреба. Обикновено последният термин се използва като синоним на потребителски кредит.

  Заемът също е вид финансова връзка между заемодателя и заемополучателя, но предмет на сделката може да бъде само конкретно нещо, което се дава за ползване безплатно.

  Свикнали сме с банкови заеми. Всеки може да отиде в банка и да вземе заем там. Ключовата характеристика на кредита е назначаването на лихви, което е плащане към банката за услугата по издаване на пари по заем.

Основни характеристики на заема:

  • безвъзмездно;
  • говорим за собственост, и за конкретна. Ще бъде необходимо да се върне, макар и да се вземе предвид амортизацията;
  • предмет на заема може да бъде земя, оборудване, превозни средства, мебели и пр. Няма регламент по този въпрос.

Разлики между заем и кредит

  Има разлика между заем и кредит и тя е много значителна. От правна гледна точка това са два различни типа отношения. Кредитът е икономическо отношение, при което едната страна прехвърля капитала си на другата за временно ползване. С прости думи, заемодателят ви заема пари при техните собствени условия.

Основните характеристики на кредитите и разликите от заемите:

  • Платими са. Именно за този вид сделка се отпускат лихви, тоест кредиторът предоставя услуга и получава такса за нея;
  • Имат период на връщане. Когато отношенията се удостоверят, договорът определя как заемополучателят ще върне парите. Съставя се график, според него се извършва връщането;
  • Става въпрос за пари. Дори ако говорим за целеви заем, който се издава например за закупуване на оборудване, това са пари, които се  появяват в договора, в пари и се прави възвръщаемост.

Кредитите традиционно се издават от банки, тоест не са кредитори. Банкерите разработват кредитни програми за физически и юридически лица и печелят лихви. Това са точно сделките, с които всички сме свикнали.