Ако имате нужда от много пари за някаква цел и имате недвижим имот, можете да го ипотекирате. Ипотечният заем е много по-евтино решение от бързия паричен заем. Нека разберем доколко полезно ще е това за вас.

Печелившо ли е да използвате ипотека?

  Разбира се. Това е много удобно, но трябва да внимавате за няколко неща. Ипотечният заем ще бъде добро решение, при условие че става въпрос за голяма сума пари, например минимум 100 000 лева, тъй като цялото имущество е заложено. Не е възможно да се заложи само част от него. Така че няма риск от загуба на недвижими имоти за няколко хиляди.

   Освен това ипотечният заем е по-евтин от заем в брой или заем за кола. Допълнителното му предимство е, че максималният срок на кредита е много по-дълъг, отколкото при другите заеми за каквато и да е цел, тъй като може да достигне до 25 години. Това означава, че в този аспект той е подобен на ипотечен кредит.

Необходим ли е собствен принос?

  Това е друга прилика с ипотеката. Както се оказва, ипотеката изисква собствена вноска и е невъзможно да се избегне това изискване. Освен това тя е по-висока, отколкото в случай на ипотека. Обикновено това е 30-40 процента. Не всеки може да си позволи такова решение.

Какви са допълнителните разходи, свързани с ипотеката?

  Някои банки изискват допълнителна застраховка живот. Той струва 0,3-0,5 процента от сумата на заема годишно и може да бъде кредитиран. Както при ипотечния заем, клиентът също трябва да вземе предвид, че банката ще изисква от него да сключи застраховка, докато не бъдат направени промени в поземления и ипотечния регистър. Обикновено струва около 100 лева на месец. Допълнителните такси също са свързани с предсрочно погасяване на заетата сума. Това струва до 3 процента от платената сума.

Източник: zaemko.com