Гаранцията за дълъг живот на китарата е внимателното отношение на собственика към неговия инструмент. Слънцето, влагата, прахът, температурните промени не оказват положително въздействие както върху външния вид на инструмента, така и върху звука му.  В особено пренебрегвани случаи китарата се е превръща в „дърва за огрев“.

Най-добрият приятел на китарата

Ненадминат принос за защита на инструмента от опасностите на заобикалящия го свят калъфът. Наличието му е предназначено за решаване на няколко задачи:

  • Защита на инструмента от негативните ефекти на слънчевата светлина.
  • Защита от твърде висока или ниска температура както и от резки температурни промени.
  • Защита от влага.
  • Защита от прах и мръсотия.
  • Защита срещу механични повреди.

Освен това, калъфът за китара с дръжки и ремъци, значително улеснява транспортирането на китарата, а наличието на джобове позволява съхраняването на различни полезни дреболии в тях, като перца или резервен набор от струни.

Ето защо закупуването на калъф не е просто прищявка а първа необходимост.

Какви са калъфите за китара?

В зависимост от материала на производство и степента на твърдост има три вида:

  • Меки калъфи. Те са правят предимно от синтетични тъкани. Те са евтини и леки. Защитават повърхността на инструмента от прах, слънце и вода и помагат за преместването на китарата, но не стават за нещо повече.
  • Полутвърди калъфи. Изработени са от по-плътен материал и са по-тежки. Вътре са оборудвани с мека топлоизолационна облицовка, която предпазва инструмента от ниски температури. Такова покритие е в състояние да предотврати повреда на китарата, причинено от удари или падане. Полу-твърдото покритие е може би най-универсалното сред наличните.
  • Твърди калъфи. Изработени са от твърди материали – кожа, пластмаса, дърво или метал. Те могат да осигурят почти пълна защита на китарата и са необходими за транспортирането на инструменти в багажното отделение. Недостатъците са високата им цена, голямата тежест и размери, което причинява неудобства по време на транспортирането.

Разбира се, най-добрият вариант е да закупите калъфа заедно с китарата. Това ще помогне в бъдеще да се избегнат досадни недоразумения, свързани с търсенето на подходящия размер за нея. Мекият корпус е удобен за съхранение на уреда вкъщи. Ако плановете на собственика обаче включват пътувания, за предпочитане е да купите от по-твърдите.