Разлиствайки лъскави списания с примери за дизайнерски решения за баня, ние обръщаме внимание на факта, че има просторни стаи, в които има джакузи, някакъв вид тренажор, диван за отдих. В реалния живот не много от нас се осмеляват да отделят просторни стаи за бани. Създадени в съзнанието ни, определени стереотипи диктуват свои собствени правила. Но във всяка, дори относително малка стая, искате да поставите допълнително нощно шкафче или багажник за различни аксесоари. Ето защо, ако желаете, можете да превърнете дори миниатюрна баня в сладък кът с всички функционални качества.

Обзавеждането и декорирането на баня е доста сложен процес в сравнение с всяка друга стая. Той е пълен със своите подводни камъни, които трябва да се вземат предвид, когато се монтира определено устройство, мебел или просто се избере плочка.

Постоянната влажност, наред с нарушената вентилация и екстремните температури са основните трудности при избора на мебели за баня. В допълнение към красотата и оригиналността, мебелите за баня трябва да имат и такива качества като функционалност, естетика и, което е много важно, практичност.

И най-практичните мебели в зона с висока влажност са мебелите, които са защитени от вредни водни изпарения.

Трябва обаче да започнете с размера на самата стая, защото този критерий винаги се взема предвид при обзавеждането или декорирането на всяка стая. И банята в такава ситуация е специален случай, който е в състояние да свърже размерите на банята с избора на материали за мебели.

За различните помещения се използват различни мебели, а за помещения с различни размери трябва да се избират различни мебелни единици. Ако стаята е просторна и има отлична вентилация или прозорец, всички елементи не стоят близо един до друг, а водната струя от душа или мивката не достига до мебелите, тогава можете да използвате абсолютно всяка, дори и най-капризната материал за производство на мебели за баня.

За помещение със скромни размери подборът на материали и подреждането на нещата е по-сложен процес. Тук всички водопроводни инсталации, като клавишите на пиано, са плътно, компактно, а шкафът под мивката, който служи като основен мебелен елемент с такива размери, често стои точно до ваната или душа.

В Европа производителите обикновено проектират мебели въз основа на най-популярните размери за баня в тяхната страна, като тези цифри са приблизително 4-9 квадратни метра. В Русия измерванията са малко по-различни, често площта на баня е само 4 квадратни метра. Следователно много фабрики произвеждат не само мебелни комплекти, където е представен предимно естествен материал, но също така активно използват изкуствени аналози, които могат да бъдат още по-трайни и практични в експлоатация.

Сега производителите в производството на мебели за баня използват различни видове дърво, пластмаса, стъкло, метал, естествен камък.