Само за любители на вкусната домашна храна – тези подправки са не само щипка ухание, но притежават и лечебни качества.

Ако искаме храната да ни носи не само наслада за сетивата, но и да бъде пълноценна за организма, можем да се доверим на любимите подправки. Някои от тях заемат място в сърцето на кухнята и трудно бихме могли да си представим ястията си без тяхното присъствие.

Всяко семейство има свои предпочитани аромати, но новите попълнения също са винаги добре дошли. Съществува такова разнообразие от рецепти, че винаги може да откриете подходящ за вас начин да ги включите в своето меню.

Заредете се със следните подправки, за да се радвате и на техните полезни качества:

Куркума

Куркумата е класическа съставка против възпалителни процеси. Тя ни предпазва от сърдечносъдови заболявания и появата на артрит. С нея може да подправите яйцата си, да печете зеленчуци, да задушите месо и да я добавите към топла супа, а някои я смесват и с мед.

Вариантите са толкова много, че тя спокойно може да намери универсално приложение.

Кимион

Кимионът спомага за по-доброто храносмилане и стимулира метаболизма. Това е отлична новина, особено към края на зимата, когато вече се замисляме за излишните килограми.

Не можем да си представим смляното месо под формата на кебапчета, ако в него няма малка доза кимион. Индийската кухня много го обича, а домашните соленки придобиват неповторим вкус с негова помощ.

Червен пипер

Червеният пипер е уникална подправка, пълен с антиоксиданти и предпазващ нашите клетки от различни увреждания.

Той е толкова популярен в родната кухня, че няма да срещате затруднения, когато решите да го включите в храната си. Приятният му сладникав вкус го прави подходящ за всяко ястие – независимо дали от месо, от зеленчуци или от бобови култури.

Джинджифил

Ако искате да успокоите дискомфорта в корема си, отворете бурканчето с джинджифил. Същото може да сторите и когато усетите първи симптоми на настинка или грип. С тази противовъзпалителна добавка позволявате на полезните вещества да се усвояват максимално в организма ви.

От джинджифил може да си приготвите благотворен за душата чай, а в рецептите го добавете в домашен хляб, сладкиши, марината за месо или зеленчуци на пара.

Черен пипер

Неговите антимикробни свойства го правят изключителен. Черният пипер дори е антидепресант, а и подсилва когнитивните функции, бори се със свободните радикали, които са причина да стареем.

Излишно е да изброяваме всички рецепти, в които може да сложите от пикантния смлян пипер. Всеки сос, супа, салата или основно блюдо придобиват различно излъчване, когато ги поднесем с щипка от тази подправка.

Разгледайте уханните предложения и готови смеси за вашите кулинарни специалитети на сайта SoGood.