Представете си аквариум с моторизиран воден филтър. Ако филтърът се задръсти с токсини от аквариума, целият аквариум се пълни със същите замърсители. В нашата телесна система филтърът е черният ви дроб, аквариумът е тялото ви, а рибата, която трябва да живее в него, сте вие. За щастие съществуват редица билки за прочистване на черния дроб. Но първо нека разгледаме малко по-подробно ролята на черния дроб в детоксикацията.

Черният дроб е основният орган, отговорен за изхвърлянето и разграждането на токсините, постъпващи в организма. По-специално, той произвежда жлъчка – детоксикиращ агент, който е незаменим при разграждането на мазнините от храната. Дори традиционните лекари са напълно наясно колко важна роля играе здравето на черния дроб за цялостното ви здравословно състояние.

Кора на Боротуту

Кората на боротуту е едно от най-мощните вещества за прочистване на черния дроб и подпомагане на храносмилателната система. Тя дори е обещаваща при жлъчни колики и жълтеница. Тази билка съдържа мощни антиоксиданти, за които е известно, че помагат за предпазване на чернодробните клетки от сериозни увреждания.

Семена от магарешки бодил

Магарешкият бодил се използва от повече от две хиляди години поради забележителното си въздействие върху черния дроб и жлъчния мехур. Древните философи Гален и Плиний са признали и използвали силата на белия трън за прочистване и подпомагане на черния дроб. Магарешкият бодил помага при детоксикацията на отрови като алкохол, регенерацията на увредената чернодробна тъкан, стимулирането на производството на жлъчка и храносмилането

Органична куркума

Този жълт корен, братовчед на джинджифила, е мощен защитник на черния дроб и дори регенератор на чернодробните клетки. Тя е една от най-добрите билки за черен дроб, действието и спомага за стимулирането на ензимите, отговорни за изхвърлянето на токсините от организма. Куркумата е способна да се бори и с действието на някои канцерогенни вещества.

Голям живовляк

Древните гърци и римляни са смятали живовляка за една от най-мощните билки за прочистване на черния дроб. Морис Месеге, известен френски билкар, е използвал живовляк за всички чернодробни проблеми. Целандията стимулира производството на ензими от панкреаса, помага на черния дроб да елиминира чуждите частици, стимулира производството на жлъчка, помага за облекчаване на спазмите на жлъчния мехур и подобрява мудния черен дроб.

Мента

Ментата не е само за свеж дъх. Тази билка стимулира жлъчния поток и отпуска жлъчните пътища, като помага за разграждането на мазнините. Тя също така помага за намаляване на лошия холестерол, което улеснява работата на черния дроб по филтриране на токсините. Ментата също така възпрепятства блокирането на бъбреците и жлъчния мехур и успокоява стомаха за оптимално храносмилане.