Опънати тавани са модерно решение за създаване на идеално гладка повърхност. Тяхната популярност нараства бързо и въпросът за организиране на осветление за такова конструктивно решение става все по-актуален. Как да изберете и инсталирате осветително тяло за опънат таван, без да го повредите и да осигурите висококачествено и ефективно осветление, нашата статия ще разкаже.

Видове осветителни устройства за опънати тавани

Сред основните видове тела, които са подходящи за монтаж в опънати тавани, могат да се разграничат следните категории: окачени конструкции и полилеи, универсални лунички, контурно осветление и LED ленти, растерни тела и спотове. Полилеите за опънати тавани, които имат както традиционни форми, така и дизайн върху окачвания, са за предпочитане поради факта, че техните източници на светлина са разположени на значително разстояние от повърхността на филма. Това значително намалява риска от повреда на опъващата лента от термично излагане, към което тя е много чувствителна. Оптималните полилеи за опънат таван ще бъдат тези, при които нюансите са насочени отстрани или надолу, докато разстоянието от тавана е до половин метър. За лъскавата повърхност на опънатия таван дизайнът на горната част на осветителното тяло е от допълнително значение, тъй като той ще бъде огледален в него и съответно ще бъде видим.

LED полилей за опънат таван

Луничките за опънати тавани се превърнаха в едно от най-разпространените осветителни устройства, използвани за опънати тавани. Луникчките в опънатия таван са добре монтирани поради малкия си размер и тегло. Рационално се използва за зониране и осветление на помещения с ниски тавани. Такива осветителни устройства са представени на пазара с широка гама от лампи с различни форми и дизайн. Сред тях има надземни и вградени модели, регулируеми и фиксирани. Поради факта, че луничките се монтират директно в опънатия таван, тяхната температура на нагряване трябва да бъде минимална, за което трябва да се използват LED източници на светлина, които практически не се нагряват. За да се намали топлопреминаването между лампата и платното, се полагат специални термични пръстени. Напоследък се използват и LED ленти за осветяване за опънати тавани – LED ленти за осветление. Тяхната популярност се дължи на простата инсталация и възможността за реализиране на оригинални дизайнерски идеи, от общото осветление на периметъра на помещението до обемни многостепенни конструкции. LED лентата не се нагрява по време на работа и тежи малко, което я прави идеална за монтаж върху опънати тавани. Осветяването на тавана по периметъра ще украси всяка стая, но в същото време LED лентата не може да замени основния източник на светлина и следователно се използва като елемент от допълнително осветление.

Спотовете за опънати тавани са отделна категория.

Тези осветителни устройства се характеризират с наличието на три конструктивни елемента – самата лампа, основата и скобата с панти. Освен това спотовете се класифицират на надземни, окачени и вградени.

 Надземните спотове върху опънатия таван имат форма и размер, които не позволяват той да бъде скрит под платното и следователно се монтират върху специална подложка.

 Вградените спотове под опънатия таван стърчат над повърхността му само с декоративна част.

 Окачените спотове в опънатия таван се монтират върху монтажна плоча, фиксирана към рамка, скрита под платното или са прикрепени към кука, която преминава през технологичен отвор в тавана.

Растерните осветителни тела за опънати тавани осигуряват мощна и равномерна светлина, а също така са лесни за поддръжка. Фактор, който ограничава широкото използване на подобни осветителни устройства е дискретният им външен вид, често неподходящ за много интериорни решения.