Естественият паркет предава на пода красив, изящен и тържествен вид. Това е най-красивото, дълготрайно и естествено подово покритие. Паркетните дъски са безопасни, устойчиви на топлината, имат ниска звукопропускливост и добра устойчивост на удар от падащи предмети.

Качествата на паркетното покритие зависят от вида на дървото, от което са направени. За това има разнообразие от рисунки, цвят, твърдост. Така ясенът осигурява твърдост и трайност и за това е подходящ за помещения с по-голямо натоварване. Естественият паркет от бамбук е много красив, траен, оригинален дизайн, но е скъп. Бамбукът не се поддава на свиване и разтягане, устойчив е на влага, не събира алергичен прах, благодарение на своята изключителна твърдост.

Покритието от бук изглежда като едно платно по цялата повърхност поради сравнително меката му текстура. Цветът му е различен – от бледожълто до светло кафяв, а след обработка е тъмен червено-кафяв. Предложенията от дъб са отличен вариант за всекидневни, защото се отличават с трайност и продължително ползване. Има също голямо цветово разнообразие от нюанси на жълто и кафяво.

Всеки, даже най-хубавият естествен паркет с времето започва да издава дразнещи звуци на скърцане. За това е нужно при поставянето му да се спазват точно всички изисквания на технологичния процес. Дъските ще започнат да скърцат, ако са поставени върху некачествена основа. Различни звуци могат да се чуват и когато за залепването са използвани нискокачествени лепила. Най-честата причина за скърцането е неправилния монтаж на паркетните дъски. Друга причина е и самото остаряване на подовото покритие. С годините на ползване започва да изсъхва или се преовлажнява. Освен това на целостта и степента на износване на естествения паркет оказва влияние и рязката промяна в температурата в помещението.

За да се справите със скърцането ще се наложи да ремонтирате тези участъци. Този ремонт, както и ремонтирането на основата ще ви отнеме доста време. Ако проблемът заема голяма част от пода по-добрият вариант е да потърсите професионална помощ и да поставите отново покритието или да го смените с ново.

За всички тези характеристики на естествения паркет, за проблемите след време на ползване, както и за отстраняването им ще намерите богата информация в сайтовете на производители и търговци.