Подовото покритие в банята е важен фактор, влияещ върху комфортния живот и трайността на ремонта. Помислете за един от подходящите варианти – саморазливен под в банята.

Саморазливните подове имат редица функции. Изливайки такъв под в банята, получавате отличен резултат с много предимства:

Съединенията на плочките, които най-често се избират за довършване, създават истински проблем: ако не забележите навреме разхерметизирането на шевовете, водата ще попадне под плочката и тя ще започне да се „свива“. Няма фуги – няма проблем.

Водоустойчив . Саморазливните подове не пропускат влага и вода – единствените слаби места са опорите до стената, които в банята е достатъчно да се покрият с хидроизолация, за да се постигне 100% защита срещу наводняване на съседите отдолу.

Висока якост . Повърхността е устойчива на абразия, механични натоварвания. Саморазливните подове често се използват в търговски помещения, така че в обикновен апартамент те определено ще служат повече от дузина години.

Лекота в грижите . Отново, поради липсата на шевове и гладкия завършек, мокрото почистване е удоволствие. Използването на агресивни химикали също не е забранено.

– Голям избор от цветове и дизайн . От едноцветни покрития до 3D изображения на природата и животните.

Недостатъци на саморазливните подове в банята:

– Висока цена. Купуването на самата смес и заплащането на труда на професионалисти ще струва доста. Можете да опитате да инсталирате саморазливния под в банята със собствените си ръце, но ще трябва сами да отговорите за качеството на изработката и красотата на декоративното покритие.

– Високи изисквания към основата. Саморазливният под е декоративно покритие, дебело няколко милиметра. За да бъде равномерно, отдолу трябва да има висококачествена гладка замазка.

– Трудност при отстраняване. По време на следващия ремонт ще бъде трудно и скъпо да демонтирате пода на банята.

Монтажът на саморазливния под в банята се извършва на 5 етапа:

– Демонтаж на старото покритие.

– Хидроизолация.

– Полагане на система за подово отопление (може да се пропусне).

– Равна замазка.

– Пълнене на декоративния слой.

Източник: mebeli-za-bania.com