Запушените канали са значителен проблем, особено в старите жилищни кооперации, където канализационния щранг е метална тръба, повредена от корозията. Много често се налага сами да се справим с този проблем, като разчитаме на нашите знания и умения.

Преди всичко за отпушване на каналите ползваме вода. Водата е тази, на която в домашни условия се доверяваме. Врялата вода е в състояние да разтвори мазнините и да освободи тръбата от образувалата се тапа. Разбира се, за да се получи това е нужно да се чака известно време, за да действа врялата вода. В случай, че не се справим с проблема, има възможност да комбинираме сода за хляб и оцет, като след поставянето им в сифона се заливат с вода и се чака да си свършат работата. Добре е да се поставят вечер и през нощта да не се ползва канализацията.

Често за отпушване на каналите се използват химически препарати. При ползването им трябва да се спазват всички изисквания, посочени в листовкта към препарата. Преди всичко трябва да се направи правилен избор на подходящ препарат в зависимост от вида на канализационните тръби. Да се внимава в този избор, защото някои видове тръби не понасят влиянието на различните химически съединения. Не забравяйте и личната защита – да се снабдите с маска и ръкавици, да проветрите добре помещението, в което сте ползвали химически средства.

Много лесно е отпушването на канали при ползване на ръчна вакуум помпа. Тя е уред, който се мамира почти във всяко семейство и лесно решава малките проблеми по сифоните на банята и мивката в кухнята.

При наличие на голямо запушване е трудно сами да се справим. В такъв случй няма да помогне нито едуин от начините, посочени по-горе. Единственото спасение е фирма, която разполага както с технически средства, така и с опитни професионалисти. В интернет може да се намери много информация за различни фирми за ВиК услуги и това е възможност да изберете най-добрата. За предпочитане е фирма, която разполага с камера за видео наблюдение. С помощта на камерата се установява точното място на възникналия проблем, а това улеснява професионалистите за избор на най-подходящия метод за отпушване на каналите.