В днешната публикация ще се заемем с темата за осветлението на банята. Въпреки че може да изглежда тривиално, осветлението в банята не е най-простото и много често трябва да вземете най-ефективното решение как да осветите интериора в банята си по правилния начин. Правилно осветената баня е място, където не само ежедневната хигиена и сутрешният грим са лесни и приятни занимания, но и вечерната релаксация е нещо много приятно.

  Повечето от нас правят една основна грешка, когато осветяват банята – решаваме само един вид осветление, най-често под формата на таванна лампа. Вярно, таванната лампа е основната форма на осветление на банята, но не бива да е единствената. Много е важно например правилното осветяване на огледалото над мивката.

Общо осветление

  Добрата светлина, с минимална мощност от 75W, ще бъде полезна за хигиенни дейности. Също така ще ви позволи да погледнете във всеки ъгъл на банята. Най-доброто решение, когато става въпрос за общо осветление, е лампа, окачена в центъра на тавана. Най-добре е да изберете лампи със сянка, която добре разсейва светлината. Например добър вариант са абажури от прозрачно стъкло – модерни, минималистични и много функционални. Можете също да използвате решения, често използвани в кухни, т.е. халогенни лампи.

Огледално осветление

  Светлината, прикрепена към огледалото, трябва да осветява лицето равномерно, без да променя цветовете и да не хвърля сенки. Най-доброто решение е да инсталирате две осветителни тела симетрично, т.е.две лампи от двете страни на огледалото. Стенните лампи със затворени сенници и флуоресцентни лампи, или с крушки с мощност около 60W, ще бъдат отличен избор. Регулируемите прожектори над огледалото също ще бъдат приятно и функционално решение.

Допълнително осветление

  Задачата на допълнителното осветление е да украси интериора и да му даде правилния характер. Можете допълнително да осветите както мебели за баня – особено шкафове, така и вана или душ. За осветяване на последното е достатъчна мека местна светлина: LED лампи или халогенни лампи. LED лентите могат да се използват и като декоративно осветление на тавана.

Източник: Интериорни решения за банята