Спалното бельо е неразделен аксесоар в живота на съвременния човек. То в голяма степен подсигурява необходимия комфорт и в този смисъл пряко влияе върху качеството на съня. Правилно подбраното спално бельо ви позволява да възстановите напълно физическата и емоционалната си сила. Нека да видим различните възможности.

Памучни тъкани

Най-добрата материя като избор за спално бельо е памукът, който се цени високо и се продава на достъпна цена. Допълнителни плюсове са неговата хигроскопичност и дълъг експлоатационен живот. Памучното влакно е естествена суровина, от която се получават тъкани за производство на облекло и текстил. За да му се придаде устойчивост на деформация и еластичност, се използват някои добавки от рода на ацетат, вискоза и полиестер. Влакната, получени от плодовете на памука, също могат да се преплитат по различни начини. Мекотата, твърдостта, плътността на спалното бельо от памук зависи от вида на тъкане на платовете. В резултат на това различаваме варианти като сатен, кепър и други. 

Естественият памук се предпочита за производството на висококачествени памучни тъкани. Материите за изработка на спално бельо се класифицират, според много показатели – текстурата, плътността, методите на тъкане, технологията на обработка. Най-популярни са фланела, чинт, перкал, сатен, поплин, калико, камбрик, поликаттон, ранфорс и микрофибър.

Перкал – нежен и издръжлив

Перкал е тънък и издръжлив памучен плат, но много нежен. За да постигнат максимално добри показатели, производителите използват памук с дълги влакна. Материята е мека и притежава невероятна издръжливост, което придава на спалното бельо уникална здравина. Цената на спалното бельо, изработено от перкал, е и по-ниска от тази на сатен. Но предимствата на перкала не са малко – хигиеничност, хипоалергенност, безопасност на околната среда, лесна поддръжка, а също и това, че не е нужно да се гладят. Платът не избледнява при пране, а запазва външния си вид и форма. Спалното бельо от перкал е чудесен избор за горещите летни месеци, защото ще осигури на собствениците си небивал комфорт.