Празничното осветление на градината е проектирано така, че да й придаде особен щрих и декоративен ефект. Използват се различни варианти за празнично градинско осветление. Изборът на една или друга опция за осветление зависи от самия празник, неговите характерни особености и предназначението на осветлението. Всяка година броят на градините, които украсяват, особено на Нова година и Коледа, понякога преди Великден, става все повече и повече.

Декоративното градинско осветление има за цел да му придаде известна привлекателност и чар, да привлече вниманието към отделни дървета, храсти, цветни лехи, езера и други обекти, разположени в градината. Добре планираният и добре поддържан градински парцел предизвиква радост и възхищение у човек и положителни емоции. Тези чувства се засилват особено през периода на цъфтеж на градината, цветята, техният аромат изпълва дъха на човек със специална нотка. Възприемането на естествената красота на градината вечер се постига чрез компетентно и добре обмислено декоративно осветление на градината. Дизайнът на осветлението на градината играе много важна роля от практическа и естетическа гледна точка.

Преди да се заемете с декоративно градинско осветление, е необходимо да разработите ясен и обмислен план или дизайнерски проект. В този случай трябва да се разчита на технически изисквания и стандарти за осветление, да се предвидят видовете лампи, техния брой, процедурата за поставяне и монтаж, стиловата ориентация, показателите за ефективност. Осветителни тела и прожектори могат да се монтират навсякъде в градината. Към градинското осветление трябва да се подхожда отговорно и сериозно, особено по отношение на техническата част на осветлението. Полагането на кабела към захранванията на осветителните тела трябва да осигури безопасната им работа, да се изключи възможността от късо съединение и пожари. Най-правилният вариант е да поставите кабела под земята, на определена дълбочина. Дълбочината на окопите, в които се полага кабелът обикновено е не повече от половин метър. За улично осветление е най-добре да използвате меден кабел от 36 волта. Техническата работа трябва да се извършва от специалисти. Градинското осветление може да се управлява ръчно или автоматично. Ако говорим за стила на дизайна на осветлението, тогава може да има различни подходи, които са свързани с финансовите възможности на собствениците, както и с техния вкус и творческо въображение. Можете да организирате осветление, което създава атмосфера от миналия век или да го напълните с елементи от китайски или японски стил, пейзажен стил или стил Арт Нуво. Но какъвто и стил на декорация да изберете за декоративно градинско осветление, трябва да се придържате към много важни критерии – целесъобразност и красота.

 Декоративното градинско осветление се категоризира на ежедневно осветление и празнично осветление. Ежедневното градинско осветление може да бъде чисто декоративно или декоративно в комбинация с функционално осветление. Предпоставка е функционалното осветление, а след това и декоративното. Функционалното осветление осигурява осветяване на пътеки, пътеки, беседки, цветни лехи, фонтани, резервоари и други елементи. То изпълнява съответната функция и служи като мерки за сигурност.

Празничното осветление на градината е проектирано така, че да й придаде особен щрих и декоративен ефект. Използват се различни варианти за празнично градинско осветление. Изборът на една или друга опция за осветление зависи от самия празник, неговите характерни особености и предназначението на осветлението. Всяка година броят на градините, които украсяват, особено на Нова година и Коледа, понякога преди Великден, става все повече и повече. Съвременните технологии ви позволяват да украсите градината и цялата територия на имота за празника бързо, ефективно и с удоволствие. Много хора предпочитат универсални и прости опции за градинско осветление. Днес е популярно използването на светодиоди, duralight. Предимството им е, че те могат да бъдат инсталирани бързо, без особени затруднения, имат дълъг експлоатационен живот и са икономични, тъй като консумират малко електрическа енергия и не отделят топлина по време на работа, което е важно за нормалния живот на растенията. Duralight може да се използва през цялата година, има надеждна плътна и гладка пластмасова обвивка, устойчива на високи и ниски температури, различни атмосферни влияния. Използват се и светлинни шнурове, гирлянди с мигащи крушки за декоративно осветление и декориране на дървета, осветление на зони за отдих. Светлинното осветление ще изпълни градината с празнична атмосфера. Благодарение на вълшебната светлина на уличните лампи и градинските лампи, градината и цялата територия на обекта се превръщат в приказна гледка. Празничното осветление на градината е предназначено да й придаде елегантен вид, тържественост, да предизвика радост и наслада у човека, да я нагласи към празнична атмосфера и да прекарате приятно по време на празника със семейството и приятелите. И такава уютна атмосфера има положителен ефект върху хората, разполага ги за приятна почивка и релакс.

Един от елементите на градината, който подлежи на равномерно осветление са пътеките. За осветяване на пътеките използват фенери в класически стил на ниски подпори и светещи топки. Напоследък се използват светещи камъни, които се монтират директно в самата пътека или просто се притискат в земята по пътя на преминаващата пътека. Светодиодите се използват като източници на енергия за топки и камъни, което позволява тяхното закупуване и инсталиране при необходимост и нови групи и композиции от LED лампи, тъй като светодиодите са независими захранващи устройства. Проста форма на осветление за пътеки са декоративните камъни, които имат светлинен ефект. Представляват пластмасови камъчета, върху които се нанася светеща боя. Може да се разположи по контурите на пътеката, по маршрута. Такава лека декорация може да се направи самостоятелно и тъй като боята изчезне, тя може да бъде възобновена.

Подсветката на дърветата има свои собствени характеристики. Например, плътен балдахин на дърветата може да бъде осветен с помощта на далечна линейна светлина. Ажурните корони на дървета изискват осветяване отблизо, което значително засилва ефекта на сияние. За осветяване на иглолистни дървета се използват прожектори, които се монтират на разстояние от 4 до 10 метра. За осветяване, например палми се препоръчва да се използват едновременно два прожектора: светлината на единия е насочена към короната, а другата към земята. Най-простият и достъпен начин за осветяване на дърветата е чрез насочване на светлинни лъчи от вертикалата под ъгъл от 350, ако короната на дървото е гъста, тогава източникът на светлина е инсталиран на далечно разстояние. Храстите от необичайни растения също се нуждаят от осветление. Ако искате да се съсредоточите върху конкретно растение, тогава посоката на лъчите трябва да бъде отдолу нагоре или трябва да насочите към него лъчите на лампите, които са на определено разстояние от растението.

Ако на територията на имението има басейн, езерце или фонтан, тогава за тяхното възприемане през нощта е необходимо да се създаде водно осветление. Осветяването на басейн или езерце се постига чрез поставяне на лампи с разсеяна светлина, обикновени или цветни във вътрешността на езерото. Използват се подводни светлини, които се монтират на дъното на водоема. Светлинните лъчи, пречупващи се и умножаващи се във водата образуват уникален ефект от играта на водата и светлината. Те също така осигуряват декоративно осветление за растенията във водата. В резервоари с неподвижна вода върху повърхността на водата се поставят плаващи лампи. Те могат свободно да се движат по повърхността. И ако инсталирате цветни плаващи лампи, тогава светлинната картина е поразителна със своята оригиналност и декоративен ефект. Когато фонтан или водопад е осветен, отблясъците от движещи се водни струи под въздействието на светлинни лъчи ще създадат един вид трептящ ефект.

Модерната гама от осветителни тела за декоративно градинско осветление е много разнообразна. Можете да направите избор на лампи по ваша преценка и желание, като се съобразите с стила на дизайна на вашия дом и градина. Професионалният подход към декоративното градинско осветление ще направи вашата градина приказна, вълшебна и уникална.