Псориатичен артрит

Понякога протича без кожни прояви на псориазис, което затруднява диагностицирането. Тя може да бъде симетрична и асиметрична, засегнати са малки (по-близо до нокътя) и големи стави, включително междупрешленни. В някои случаи симптомите наподобяват ревматоиден артрит, в други – артроза или друго заболяване.

Артроза

Преждевременно износване, разграждане на ставния хрущял. Синоними – остеоартрит, остеоартрит, деформираща артроза. Това ставно заболяване е широко разпространено. Засяга хора в напреднала възраст, с наднормено тегло, по-често жени. Поради метаболитно нарушение (или във връзка с нараняване) храненето на ставния хрущял се влошава. Хрущялът се разрушава, а други тъкани на ставата страдат.

Засягат се тазобедрените, коленните, глезенните стави и малките стави на пръстите. В началото болките са леки, с течение на времето стават по-силни. Когато натоварвате ставите, болката се увеличава, в покой – намалява. Има хрускане в ставите, подуване. Увреждането на големите стави води до нарушена походка. С прогресията на заболяването обхватът на движение в ставите се намалява до обездвижване.

Плоски стъпала

При тази патология страдат както ставния хрущял, така и лигаментния апарат, болката в краката може да бъде силна.

Радикулит

Възниква при остеохондроза на гръбначния стълб, когато намаляването на пролуката между прешлените води до притискане на корена на гръбначния мозък. В зависимост от това коя част от гръбначния стълб е засегната от патологичния процес, има болки във врата, гърдите или гърба. 

Възпаление на периартикуларните тъкани

Ставната капсула, сухожилията или връзките се възпаляват, но тъканите в ставната кухина не страдат. Това се случва при бурсит, тендинит, периартрит.

Нараняване

Нараняванията на ставния хрущял и лигаментния апарат заздравяват бавно, така че болката в ставата може да смущава дълго време след нараняването. Полученото увреждане на ставния хрущял и други тъкани може да се превърне в пусков фактор за развитието на дегенеративен процес – артроза.

Други причини

Болката в ставите може да бъде придружена от други, по-редки заболявания: системен лупус еритематозус, системна склероза, анкилозиращ спондилит, валгусна деформация на първия пръст на крака, аваскуларна некроза на главата на бедрената кост и др.

Сред множеството продукти на пазара, които действат за намаляване на болката в ставите, се отличава билковият балсам Ставифлекс. Изцяло натурален продукт, който помага да се намали неприятната и мъчителна болка. Лесно можете да откриете отзиви за Ставифлекс, както и полезна информация за употреба.