Естествена или изкуствена кожа

Когато избирате кожено яке, за предпочитане е кожата да бъде естествена. Разбира се, подобни модели са по-скъпи, защото са по-дълготрайни.

Въпреки това, заслужава да се споменат и предимствата на изкуствените кожени якета. Външно те изглеждат доста прилично, съществуват доста разнообразни модели, а и цената е много по-ниска в сравнение с якетата, изработени от естествена кожа. Освен това много европейски марки в стремежа си за опазване на околната среда отдавна са престанали да използват естествена кожа в производството си. 

Качество на шиене

Когато избирате яке, внимателно го разгледайте – то трябва да бъде добре ушито, със здрави шевове, също така да ви приляга добре. Шевовете следва да са спретнати и равномерни.

Непременно проверете ципа – плъзгачът трябва да се движи лесно, без никакви усилия. Ципът трябва да е метален – пластмасата е малко вероятно да издържи дълго време. Ако сакото е закопчано с копчета, те трябва да бъдат направени от здрави материали и добре пришити. 

 Модел и цвят на якето

Понякога изборът на модел, особено сред многото варианти, може да се окаже доста труден. На първо място, е добре да вземете решение относно предназначението на коженото яке. Ако искате леко яке, което може да се носи в топла есен, можете да изберете по-отворени и къси. За зимния сезон е най-добре да разчитате на якета, които са с дължина под талията, за да е предпазена долната част на гърба ви от студ и вятър. Също така те трябва и да са подплатени.

Относно цвета на коженото яке,  то черните, кафяви и сиви якета се считат за класика, може хармонично да се съчетае с други цветове в гардероба ви. Производителите предлагат и продукти в други цветове – теракота, бордо, каки, алено, бежово и др. Такова яке обикновено се купува с определена цел и по определен повод, но все пак е добра идея да имате и такова кожено яке в гардероба си.