За наложителната смяна на щрангове основна причина е корозията на старите метални тръби, от които са изградени тръбопроводите на всички системи в старите жилищни кооперации. Сега на пазара се предлагат разнообразни материали, от които са направени тръбите и нужните компоненти за свързването им.

Като най-търсени се оказаха тръбите от полипропилен. Основното при тях е, че цената им отговаря на качеството и е достъпна за средностатистическия клиент. Наред с това те не корозират и това им позволява да се експлоатират дълъг период. Леки, гладки, с добър естетичен вид те могат да се впишат в дизайна на всеки интериор. Лесно се работи с тях. Те са устойчиви на висока температура, нулево контактно напрежние. Не се влияят и от замърсените води, но това не означва, че не трябва да поставите филтри, защото могат да пострадат санитарните съоръжения.

Полипропиленът не харесва дружбата със слънцето, което ни задължава да се осигури защита на полипропиленовите тръби. Това, разбира се, при смяна на щранговете се прави с шумоизолацията. Последната се налага, за да се корегира недостатъка на този вид тръби – ниска шумоизолация.

Друг разпространен вид тръби за смяна на щрангове са тези от полиетилен. Полиетиленовите тръби могат да се поставят там, където е невъзможно да се работи с друг вид. Няма друг материал, който да се равни с тях по гъвкавост. Класическата полиетиленова тръба е пригодна за студена вода. За да завършим прегледа на синтетичните материали е добре да споменем и металопластиката. Тръбите от този материал са от няколко пласта – полиетилен, алуминиево фолио и външен слой от полиетилен с повишена плътност и твърдост.

Въпреки старанието на създателите на синтетични материали да създадат универсални видове тръби за смяна на щрангове, така или иначе нишата на традиционните конструкции от метал си остава твърдо на място. Постепенно се увеличава популярността на медните тръби без шев. Нито един полимер, нито една марка стомана не осигуряват необходимата надеждност. Медните тръби са тези, които издържат и висока температура, и голямо налягане. Друго предимство е, че при повишаване на температурата медната тръба увеличава механичната си якост, а едновременно с това и пластичните си качества.