Родителите на малките госпожици често изпитват трудност при избора на играчка за момиче. В тази статия ще поговорим за подходящи варианти, които са съобразени с възрастта на детето.

От 0 до 12 месеца

Тук основна роля имат звуците и цветовете. Най-подходяща е дрънкалката, която можете да откриете в различни варианти. Целта е детето да развие фината си моторика като движи играчката. Звуците и цветовете задържат вниманието и така играчката не омръзва.

Друга идея за играчка е музикалната кутия. Тя е особено подходяща за момичетата и може да се използва като приспивна. С нея ще възпитате в детето усещане за вкус към музиката. Също така, изработката им е много фина и може да се използва за декорация на детската стая, дори момичето вече да е пораснало.

От 1 до 2 години

В този период детето вече разбира, че действията му имат последствия. В тази възраст вече се развиват и двигателните умения. Подходящи детски играчки за момиче на 1 година биха били тези, които издават някакъв звук или дори цяла буква/дума при натискането на определен бутон. Пианото, китарата и други сходни музикални играчки също са чудесен избор.

Бебешките книжки или пък движещите се играчки също са за тази възраст. С тях се развиват фината моторика, наблюдателността, двигателната култура, но и любознателността на детето.

От 2 до 3 години

В тази възраст децата вече искат да правят различни физически дейности. Те по-уверено се движат, могат да пазят равновесие прави и дори могат да играят в колективни игри. Подходящи детски играчки за момиче на 2 години са топката, детската кухня за игра, къщата за кукли, интерактивни кукли. С тях момичето ще развие и социалните си умения, наред с фината моторика, координацията, движенията и т.н. 

Куклите имат особена роля за едно момиче. Това е най-добрият приятел на девойката, но също така я учи да се грижи за друг човек, имитирайки майката, която завива, преоблича или пък храни детето.  Можем да кажем, че дори това е задължителна играчка за всяко малко момиченце.