Смяната на щрангове в последните години е тема номер едно. Така е, защото старите метални тръби са корозирали и няма как да се ползват нормално тръбопроводите на която и да е битова система. В новото строителство се ползват тръби от полипропилен и това е гаранция за продължително ползване без проблеми, защото не корозират.

Собствениците на жилища в стари жилищни сгради няма как да се разминат с този ремонт и е крайно време да го направят. Всъщност вече голяма част от кооперациите се справиха с този проблем. За да се направи смяна на всички общи тръби от абонатната до последния етаж е нужно решение на общото събрание на собствениците, защото щранговете са обща собственост и ремонта следва да се заплати от всички.

За признаците от необходимостта от смяна на щрангове не се налага да пишем. Те се усещат от всеки жилтел на стара кооперация. Особено опасна е голямата вероятност от наводнение поради видимите шупли по тръбите. За съжаление тази опасност остава и когато някой съзнателен и отговорен собственик направи смяна на вертикалните тръби в своята част, защото съседите със старите метални щрангове могат да го наводнят.

За да има мир и разбирателство в кооперацията е най-добре да се направи цялостна смяна на щранговете. Потърсете изгодна оферта от фирма за ВиК услуги и решете проблема си. Професионалистите ще ви препоръчат тръби и ще се справят с ремонта в рамките на работния ден. Собствениците имат възможност да се договорят с изпълнителя както за материалите, така и за работата по смяната на тръбите. Винаги се препоръча тръбите и всички необходими елементи за свързване, разклонения, кранове да са от един и същи производител. Ако няма такава възможност, то е желателно да са от един и същи материал.

Не трябва да се пренебрегва и факта, че при цялостна смяна на щранговете ще се икономисат средства, ще останете без вода за кратко време. В рамките на работния ден ще се приключи с шум и прах. Работниците ще почистят старите метални тръби и строителните отпадъци, и ще ги извозят на определеното място. Така вие няма да имате разправии с общината.