Симптомите на рака на белия дроб често са подобни на тези на други заболявания. Само медицинско лице може да определи дали пациентът има този вид заболяване. Той ще попита за симптомите и всички рискови фактори за рак, след което ще извърши физически преглед. При първи симптоми на рак на белия дроб, може да препоръча и изследвания за диагностициране. Единственият начин да се разбере със сигурност, че пациентът има това заболяване, е да се направи биопсия. При биопсията се взема тъкан от част от белия дроб и се изследва за наличие на ракови клетки. Редица други тестове могат да определят вида на рака на белия дроб, който пациентът има.

Причини

Ако скоро ви се е случвало да сте кашляли кръв, може би сте засегнати от рак на белия дроб. Макар че това може да е симптом на друго заболяване, най-често е причинено от основно заболяване на белия дроб. Съществуват много причини за рак на белия дроб и е важно да разпознаете всички симптоми рано.

Заболяването се причинява от мутирали клетки в белите дробове. Тези клетки се разрастват неконтролируемо и образуват тумор. Имунната система на повечето хора унищожава тези изменени клетки, но някои от тях успешно избягват имунната система. След като ракът излезе извън контрол, той може да се разпространи в други части на тялото.

Най-честата причина е тютюнопушенето. Всъщност около деветдесет процента от случаите на рак на белия дроб се дължат на тютюнопушене или пасивно излагане на цигари. Различните химикали в тютюневия дим могат да причинят увреждане на белодробните тъкани. Първоначално организмът може да възстанови уврежданията. Но с течение на времето уврежданията се натрупват и предизвикват ракови изменения в здравите клетки.

Превенция

Профилактиката на рака на белия дроб е важна цел за медицинската общност. Общата преживяемост при рак на белия дроб е около 20%, което е сред най-ниските сред раковите заболявания. Това до голяма степен се дължи на факта, че пациентите често се диагностицират късно, в напреднал стадий. Освен това много пациенти с рак на белия дроб нямат специфични симптоми, което допълнително влошава прогнозирането. Въпреки това научните изследвания продължават да проучват нови стратегии за превенция и скрининг.

Профилактиката включва идентифициране на рисковите фактори и прилагане на стратегии за намаляване на тези рискове. Въпреки че някои рискови фактори не могат да бъдат избегнати, като например възрастта, пола, расата и семейната история, има стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска си. Избягването на тютюнопушенето е една от тези мерки. Друг често срещан начин за намаляване на риска е да не вдишвате пасивно тютюнопушене.

Въпреки че някои хора имат генетична предразположеност към развитие на рак на белия дроб, много от случаите са причинени от фактори на околната среда. Тютюнопушенето е един от най-значимите фактори на околната среда и хората с това заболяване трябва да избягват цигарения дим, когато е възможно.

Първи признаци на рак на белия дроб

Въпреки че ракът на белия дроб не може да бъде напълно предотвратен, ранното му откриване може значително да подобри възможностите за лечение и борбата с болестта. Макар че могат да бъдат незабележими, важно е да следите промените в дишането и кашлицата, за да определите дали имате това заболяване. Ранното откриване е полезно и по отношение на предотвратяването на разпространението на болестта.

Ранните симптоми включват упорита, лека кашлица. Тя често се бърка с респираторен вирус, но ако продължи повече от няколко дни, може да е признак за рак на белия дроб. Важно е да се консултирате с медицински специалист, ако имате тези симптоми. Ранното диагностициране може да доведе до животоспасяващо лечение и дори до лечебна операция.

Други симптоми включват кашляне на кръв. Ако кашляте кръв, това може да е признак, че имате рак на белия дроб. В някои случаи туморите може да са се разпространили до бронхите или нервите. Някои пациенти ще изпитват болки в костите с напредването на заболяването.

Може ли да бъде излекуван

Лечението на рака на белия дроб се основава на стадия на рака. Ако се диагностицира рано, ракът може да се излекува с комбинация от лъчетерапия и химиотерапия. Ако обаче е диагностициран по-късно, процентът на преживяемост е по-нисък. В напредналите стадии ракът на белия дроб може да бъде нелечим. В някои случаи може да се наложи да бъде опериран.

Химиотерапията често повлиява като свива раковия тумор и предотвратява връщането му. Това лечение обикновено се провежда на цикли, които включват прием на лекарства в продължение на няколко дни, а след това се прави почивка за няколко седмици. Броят на необходимите цикли зависи от стадия на заболяването.