В определен момент в края на 60-те години на миналия век лава лампата започва да символизира всичко контракултурно и мистично – въпреки че, както може да очаквате, онези, които се наслаждаваха на нейния зловещ блясък, понякога имаха проблеми да си спомнят точно защо. Все едно да попитате: „Защо харесахме Джаксън Полок?“ казва Wavy Gravy, дългогодишният активист за мир и помощник на Grateful Dead. „Защото беше невероятно! Това кара синапсите в мозъка ви да се разхлабят.“

Хипнотизиращото осветително тяло, което скоро навърши 50 години, се издига и потъва и измества формата си в културното съзнание в продължение на десетилетия. Лампата е изобретена от Едуард Крейвън Уокър, британски счетоводител, чиято друга претенция за слава е правенето на подводни нудистки филми. Прекарвал времето си в кръчма, когато забелязал домашно приготвен таймер за яйца, направен от шейкър за коктейли, пълен с извънземно изглеждащи течности, бълбукащи върху плота на печката.

Решен да усъвършенства дизайна и да инсталира електрическа крушка като източник на топлина, той се спря на бутилка, използвана за Orange Squash, „отвратителна напитка, която пихме в Англия, докато растяхме“, според Кресида Грейнджър, която днес притежава Mathmos, наследник на оригиналната компания на Крейвън Уокър, Crestworth Ltd. Лампата на Крейвън Уокър съчетава две взаимно неразтворими течности: едната на водна основа, другата на восъчна основа. Точната рецепта е собствена тайна, но ключова съставка е разтворителят въглероден тетрахлорид, който добавя тегло към иначе плаващия восък. Източникът на топлина в долната част на лампата втечнява восъка. Докато се разширява, плътността му намалява и се издига до върха – където се охлажда, замръзва и започва да потъва обратно. До края на десетилетието компанията на Крейвън Уокър произвеждаше милиони „астро лампи“, както той ги наричаше, на годишна база. През 1965 г. той продава първата лава лампа за производство в САЩ на компания, наречена Lava Lite.

Този тип лампи не излъчват много светлина. Те успокояват хората, които се чувстват комфортно в тъмнината, придавайки мистична красота. Вместо осветление, целта на лава лампите е „да създават настроение“, казва Стивън Хорнър, който преподава дизайн на осветление в института Прат в Бруклин, Ню Йорк. Динамичният интериор, който създават, както казва той, ни връща към една от най-древните ни форми на забавление: трепкащото огнище. И все пак лъскавият, подобен на ракета екстериор беше перфектно съобразен с настъпването на космическата ера.