Превозното средство, обездвижено в пясък, сняг или кал, е сравнително често срещана ситуация, особено през есенния и зимния сезон. Обикновено най-разумното решение ще бъде да се обадите на местната пътна помощ – след установяване на контакт и обяснение на ситуацията на място за кратко време ще се появи професионален теглещ автомобил, който ще ни помогне бързо да разрешим проблема.

Въпреки това, с малко желание и запознаване с основните начини за изваждане на заровена кола, в много случаи ние сме в състояние да се справим сами с тази неприятна ситуация. В тази статия ще опишем в няколко стъпки как да извършим подобна операция безопасно и най-важното – ефективно.

1. Сигурност

На първо място, трябва да се уверим, че мястото, където автомобилът ни е заседнал, е достатъчно безопасно за самостоятелно извършване на подобни дейности. Обездвижването на оживен път или на ръба на воден резервоар определено са ситуации, в които не бива да се опитваме да се изтегляме сами – в такава ситуация пътната помощ ще ни помогне. Ако сцената отговаря на основните изисквания за безопасност, можете да преминете към следващата точка.

2. Проверете кабела

Следващата стъпка ще бъде правилната подготовка на теглещото въже или лентата за теглене. Те трябва да бъдат внимателно разгънати и изправени. Трябва също да проверите състоянието му – всякакви пукнатини или разкъсвания ще представляват опасност, теглещ камион от пътна помощ е много по-добро решение.

3. Точка за закрепване на кабела

Кабелът трябва да бъде прикрепен към специална точка за закрепване. Местоположението му може да варира в зависимост от модела на превозното средство, затова е най-добре да проверите местоположението му в книгата на превозното средство. В никакъв случай кабелът не трябва да бъде прикрепен към неподходящи елементи, като броня – в повечето случаи това ще доведе до счупване на елемента и скъп ремонт.

4. Подредете правилно линията

След като прекарате кабела през специален отвор или го монтирате върху куката на двете превозни средства, изправете го и го поставете в линия между превозните средства и ако е възможно, го затегнете.

5) Изваждане

Поставете теглещото превозно средство пред неподвижното превозно средство. Уверете се, че въжето за теглене е закачено на правилните места. Бавно преместете теглещото превозно средство, за да опънете кабела, след това се уверете, че тегленото превозно средство е в неутрално положение и ръчната спирачка не е натисната. В теглещата кола сложете първа предавка и бавно се придвижете напред. Когато заровената кола може да бъде издърпана на по-твърда повърхност, можете спокойно да започнете да премахвате теглещото въже, след като я разхлабите.