В модерен интериор, опънат таван с лампа, който може да бъде направен в различни конфигурации, ще изглежда стилен и елегантен. Опънатият таван добавя осветление към стаята и ще изглежда по-удобно, при условие че полилеят във всички отношения съответства на дизайнерските характеристики на тавана и стаята.

Какви лампи могат да се използват с опънат таван

Поради факта, че покритията на опънатите тавани не издържат на излагане на високи температури, осветителните елементи на осветителните тела трябва да бъдат разположени в съответствие с правилата:

– между тавана и лампите трябва да има определена свободна междина;

– абажурът трябва да е затворен или лампите да са насочени надолу;

– мощността на всяка лампа не трябва да надвишава 60 вата.

Мощността на лампите в открити източници на светлина е допустима:

– за лампи с нажежаема жичка до 60 W при поставяне на 40 cm от тавана;

– за халогенни лампи с мощност 10 W – на разстояние 10 cm;

– при 20 W – 20 см;

– 35-40W – минимум 25 см.

Типът лампа може да бъде всеки, например може да бъде полилей, таванна лампа или прожектори.

Какво определя избора на осветление в стаята

Когато избирате осветителни тела и тяхното разположение, трябва да вземете предвид размера на помещението и височината на тавана. В стая с височина под 2,5 метра се препоръчва да окачите малък полилей без обемисти тела. Ако височината на тавана е повече от 2,5, можете да разгледате опции с верижен монтаж или на къдрава крака. За добро осветление, когато инсталирате светлина, трябва да вземете предвид площта на стаята. За помещение до 12 м2 са достатъчни 3-4 плафона, за помещение до 24 м2 са необходими 6-8 абажура, за осветяване на по-големи площи е необходимо допълнително осветление.

 Допълнителни източници на светлина

За удобство, икономичност на осветлението, за по-добра осветеност и по-естетичен дизайн се използват не само оригинални плафониери, но и прожектори. Декоративното осветление ще подчертае индивидуалната геометрия на елементите на окачения таван, ще осигури режим на затъмнено осветление. Като се има предвид способността на лъскавата повърхност на опънатите конструкции да отразява отблясъците, използването на прожектори или лампи с много осветителни елементи ще донесе най-голямо осветление в стаята.