Ако търсите работа от сериозно време, тогава разбирате колко трудно може да бъде да си намерите работа в наши дни. Може дори да си мислите , че това занимание е много по-трудоемко , колкото сте си мислили. Повярвайте ни, когато ви кажем: не сте сами. Милиони други търсещи работа хора изпитват същите тези разочарования.

Първо, признайте едно: много компании и наемащи мениджъри нямат намерение да запълват всички тези работни места. Други просто редовно търсят автобиографии, за да създадат резервоар от потенциални кандидати, към които могат да се обърнат, когато позициите се отворят.

В резултат на това пазарът на труда може да не е толкова широко отворен, колкото изглежда на пръв поглед. Накратко, не приемайте, че търсенето на работа е по-трудно за вас отколкото за всеки друг търсещ работа. Факт е, че всички се състезавате за ограничен набор от налични работни места.

Компаниите търсят митичен „перфектен кандидат“. Бързият преглед на много длъжностни характеристики ще създаде картина на опитен, високообразован експерт с голямо разнообразие от умения и опит в широк спектър от категории. Ако тези кандидати съществуват, няма достатъчно места за запълване за всички. Вместо това работодателите трябва да намерят кандидати, които да поставят в перфектния списък с квалификации.

Също така е важно да се признае, че пазарът на труда се е променил. Преди десетилетия работодателите биха наели кандидати с намерението да ги наемат за цял живот. Те разглеждат тези наеми като дългосрочни инвестиции. Това означаваше, че те биха могли да рискуват за ново наемане, да обучат този човек и да получат възвръщаемост на инвестицията си с течение на времето.

В наши дни тази динамика се промени драстично. Повечето служители преминават от работа на работа през цялата си кариера. Компаниите вече не са толкова лоялни към служителите си, както някога. Поради тази променена връзка работодателите трябва да получат незабавна възвръщаемост от инвестицията си за наемане.