Подът с паркет или дюшеме винаги е красив, което налага да се полагат съответните грижи, за да се поддържа в добро състояние. Дървените ламели от естествена дървесина могат да бъдат нареди в различна форма – например, „елха” или в шахматна форма. Ако паркетът е много стар, винаги има възможност да се обнови, за да служи колкото си може по-дълго на стопаните си. Това се постига с циклене на паркет и дюшеме.

Всеки етап на този обновителен процес се извършва по определена технология. Повредения или износен повърхностен слой се отнема с подходяща техника. Завършващ етап е шлифоването, което подготвя паркетната повърхност за нанасяне на защитните грунд и лак.

За циклене на паркет може да се замислите след много години на ползване и на него вече са се появили драскотини, замърсявания, които не могат да се почистят. Обработка се налага и при захабено лаково покритие, потъмняла дървесина, скърцане при вижение по пода.

Специализираните фирми в този бранш разполагат с подходяща техниха и опитни професионалисти. Ето защо за този отговорен процес е желателно да се доверите на професионализма. Добрите машини за циклене отстраняват повърхностния стар слой дървесина и обновяват подовото покритие. Тези машини събират основната част от праха, но след края на работата се налага основно почистване. Това се прави с прахосмукачка, защото дървесния прах е много малък.

Видът на работния инструмент зависи от това, какъв метод за възстановяване на паркетното покритие се планира. Въпреки, че на сегашния етап може да се намери голямо разнообразие от съвременно оборудване, приложимо за тези цели, до сега има ръчен инструмент за циклене на паркет. Той позволява да се направи обновяване на пода, но е свързано с много физически усилия и губене на време. Машинният начин на работа се променя постоянно. Сега има технически средства, които позволяват да се обработват ъглите и целия процес да протича бързо, а обработената повърхност да изглежда идеална и красива.

Циклене на паркета може да се прави няколко пъти. Това зависи от вида на дървесината, от която е направено подовото покритие. Когато става дума за твърди дървесни видове, то този под може да се цикли по-често в сравнение с меките дървесни видове, което е съвсем логично. Честотата на цикленето зависи и от дебелината на паркетните планки – по-голямата дебелина позволява повече пъти да се обновява дървеното покритие.

Правилно изцикленият паркет може да се ползва десетилетия при подходящи грижи за него. Важно е в помещението да се спазва определено ниво на влажност на въздуха. Не трябва да се позволява преждевременно изсъхване на дървесината и от там скърцане на пода.