Мухите са досадно насекомо за хората от зората на човечеството. Съществуват около 16 000 различни вида мухи и това е само в Европа! Мухите са почти неизбежен вредител и се срещат в почти всяка част на света. Обикновената домашна муха е известна като мръсна муха, защото навсякъде, където има гниеща храна, ужасни миризми и отпадъци, със сигурност има муха.

Заради влечението си към мръсотията и отпадъците мухите могат да представляват опасност за хората, като разпространяват болести. Навсякъде, където кацне муха, тя оставя патогенни микроорганизми и бактерии, които могат да се пренесат върху плота, чиниите, вилиците, ножовете и върху храната ви.

Заразяването с мухи се дължи на много причини. Клъстерните мухи обикновено нападат домовете, за да избягат от зимата и да се скрият в стените. Домашните и дренажните мухи се привличат от разлагащи се материали, които могат да бъдат контейнер за боклук, запушена канализация или скрит животински труп.

Когато мухите влязат в дома, често е много трудно да се отървете от тях, а ако им се даде възможност да създадат потомство, нещата могат да излязат извън контрол много бързо Един от начините за справяне с този досаден вредител са препаратите срещу мухи. В тази статия ще разглдаме основните видове препарати и тяхната ефектвиност.

Повечето препарати за мухи действат чрез въздействие върху нервната система на насекомите. Пестицидът прекъсва информацията, изпращана от невротрансмитерите в синапсите. Химическото вещество, произвеждано от организма и използвано за изпращане на информация през синапсите, се нарича ацетилхолин. Ензим, наречен холинестераза, се свързва с ацетилхолина и позволява на мускулите да почиват.

При нормално работещ организъм ацетилхолинът изпраща съобщения до мускулите чрез синапсите. Холинестеразата поддържа количеството на ацетилхолина на приемливо ниво, което контролира стимулацията. Когато се въведе пестицид в смъртоносна за даден организъм доза, холинестеразата се повлиява, като не му позволява да се свърже с ацетилхолина. Когато това се случи, мускулите са свръхстимулирани, което ще доведе до парализа и смърт.

Двата осовни доказали се препарата срещу мухи са:

ОрганофосфатиОрганофосфатите са клас химикали, които често се използват в пестицидите. Тези химикали оказват неблагоприятно въздействие върху нервната система на мухите.

N-метил карбаматN-метил карбаматите са друг клас пестициди, които често се използват в дома и градината. Подобно на органофосфатите, те потискат свързването на холинестеразата с ацетилхолина в организма. Резултатите са същите – мухите се парализират и умират.

И двата са изключително ефектвини срещу летящият вредител и ще ви свършат добра работа, ако ги използвате.

Изводът ни е  че препаратите срещу мухи работят и то с пълна сила.