Четката за зъби не се избира по цвят или симпатия, тя трябва да отговаря на някои основни изисквания, както ще ви посъветва и вашият стоматолог.

Когато избираме своята четка за зъби, ние обикновено влизаме в предпочитания от нас магазин, харесваме си цвят, съобразяваме цената и решаваме, че сме приключили с въпроса. Всъщност не само тези изисквания са важни, ако не искаме да нанесем сериозни вреди на здравето си. Същото би ви посъветвал и вашият стоматолог, ако поискате кратка консултация по темата.

Ето кои са ключовите точки, по които да се ориентираме, че сме постъпили правилно:

Видове четки според тяхната твърдост

На пазара съществуват твърди четки, средни, меки и много меки. Много меките се означават като sensitive, меките са soft, средните – medium, а твърдите са hard. Има и специални еxtra hard четки, които се произвеждат за хора, които са склонни към често образуване на плака или са с ортодонтски апарати. 

Как да определим нашата четка

Децата и възрастните хора, които имат чувствителни или болни венци са потребители на много меките четки. Това обикновено се прави по съвет на стоматолог.

Бременните или кърмещи жени, които се сблъскват с кървящи венци, както и диабетно болните трябва да се ориентират към меките четки. Не бива да се пропуска, че четкането става по определен начин, като се използват и допълнителни средства. Меките четки не са причина да бъдем небрежни или да не успяваме да почистваме добре зъбите си.

Със средната степен на твърдост са масовите четки, които са употребявани от повечето възрастни, стига да се радват на задоволително здраве в устната кухина.

Пушачите и любителите на кофеиновите напитки е удачно да използват твърди четки, но важна подробност е да имат здрав зъбен емайл, което може да потвърди специалист по дентална медицина.

Съществени детайли за преценка при избора

Максимална ефективност при почистване на зъбите ще получите, ако главата на четката обхваща едновременно около 2 зъба и половината от следващия. Хубаво е самата глава да е кръгла, за да не се стига до излишно травмиране.

Зоната, която се намира между главата и дръжката на четката, трябва да е гъвкава и подвижна. Пружинирането цели да регулира натиска върху твърдите и меки тъкани в устата.

Обърнете внимание и на дръжката – тя трябва да е солидна и от гумен материал по възможност. По този начин вие ще сте спокойни, че четката няма да се изплъзне лесно от ръцете ви, докато си миете зъбите.