За малките деца е трудно да се съсредоточат върху две или три играчки наведнъж. Очите им възприемат само един предмет, затова е полезно да сортирате различните детски играчки по определена схема. Например, инструментите и колите да са отделно, образователните игри – на друго място, а плюшените играчки да подредите на рафт.

Когато търсите най-подходящото решение  за съхранение на детски играчки, е много важно да се избягват всякакви сложни структури. Например, мебели, които могат да се трансформират, са напълно неподходящи за деца. Най-добре ги оставете за времето, когато детето се превърне в тийнейджър.

Така например, за деца в предучилищна възраст е добре да организирате някакво просто съхранение на детски играчки.

Нека видим и основните принципи на организиране на пространството за игра.

На първо място, не трябва да мечтаете за идеален ред в къщата, ако отглеждате малки деца. Те са непрекъснато в движение и си играят с няколко от любимите си играчки наведнъж, така че, е нормално винаги да има нещо разхвърляно на пода.

За да не се изнервяте излишно, просто организирайте кът за игра в стаята, за да разхвърля детето играчките си само там. По този начин, ако вие самите не разширите полето за игри, то няма да се разширява и единствено в тази зона ще бъде разхвърляно. Не е нужно да изграждате огради, напълно достатъчно е да организирате зоната за игра близо до да постелите мек килим на пода.

Много е полезно, когато разчиствате и подреждате играчките, да включите в заниманието и самото дете. Ще бъде по-лесно, ако направите така, че почистването да се превърне в интересна вълнуваща игра.

Бихте могли да събудите интерес у детето към подреждането и прибирането на детски играчки с помощта на ярки и красиви кутии или чекмеджета.

Ако направите няколко скривалища, те ще са не само в удобно място за съхранение на различните играчки, но и самите те ще се превърнат във важна част от една вълнуваща игра. Вероятно в детската стая има много подходящи за това кътчета. Просто трябва да добавите кутии или кошници в тях.