В продължение на много векове ярките лица, изобразени на иконите, придружават вярващия по жизнения му път. Днес някои православни икони са национално богатство и са културни обекти с общоруско значение.

  Хората си задават въпроса: „Как и къде се появи първата икона в историята на човечеството?“ „Кой е този велик иконописец, който го е създал?“ И още по -често православните християни питат: „Успяхте ли да запишете самия факт за появата и съществуването му?“

  Нека отговорим: първата икона е една от основните светилища в историята на християнството. А празникът в православния свят се отбелязва веднага след Успение на Пресвета Богородица – на 29 август. И на този ден християните ще се радват в чест на празника на Образа на Господ Исус Христос, който не е направен с ръце.

  Името на тази свещена дата ни казва кой е изобразен на иконата. Е, разбира се, самият Господ Исус Христос. В самото име има препратка към Онзи, който е създал първата икона в историята на човечеството. Лицето на Господния Син е създадено не от бои или дори от силите на човека, а от нашия Господ.

  Как се появи на света първото изображение на Божието лице? Една стара църковна традиция казва, че Образът на Исус Христос е възникнал по Божията Воля върху платно.

Иконите се различават по техниката на изработка

  Те могат да бъдат издълбани (със съвременното ниво на 3D технологиите, такива икони се създават върху металорежещи машини, изображенията са впечатляващи – красиви и обемни), а също така бродирани, типографски и отпечатани, отливани, както и сводести и боядисани.

  И несъмнено най-правилният избор е ръкописна версия, създадена в съответствие с всички канони на църковното изкуство. Ръчно рисуваните икони са носители на топлината на човешките ръце, части от душата на майстора иконописец и неговите молитви. Те предават палитра от уникални тонове и Истинската светлина на вярата излъчва от тях.

По смисъл иконите са:

  • Сватбени – те благославят младоженците в процеса на сватбената церемония.
  • Семейни – такива икони покровителстват съпрузи, както и техните деца и представители на по -старото поколение.
  • Празничните православни икони могат да разкрият пред енорията и света образите на Светите празници. Те се наричат ​​още дванадесет, тъй като броят на ключовите църковни празници е дванадесет.
  • Има именни икони, на които е изобразено лицето на светеца, на когото е кръстено лицето. Този вид икона е свързваща нишка между човек и Създателя на всичко на Земята. Измерва се една от разновидностите на персонализирани икони.