Намиране на водопроводни и канализационни тръби

Независимо дали имате септична система и кладенец, или сте свързани с градски водопровод и канализация, полезно е да знаете къде минават всички ваши комунални линии. Вашият градски или воден отдел би трябвало да може да предостави схема на това, което е записано в него, или да ви каже общото им местоположение. Ако имате септична система, може да сте получили илюстрация на нея и линиите ѝ в момента на закупуване на жилището.

Познавайте септичната си система

Професионалните водопроводчици от от Шалом ВиК съветват ако имате септична система, трябва да знаете какъв тип имате и къде са разположени всички нейни компоненти. Някои системи имат лесни за намиране части, докато други може да са заровени, скрити или неправилно идентифицирани. Възможно е да сте получили копие от схемата на септичната система по време на инспекцията на жилището или да има такава схема в архива на вашия окръг или на друг съвет за управление на водите в района.

Поправяне на течащ кран

Възможно е да имате кран, който капе или леко тече. Понякога необходимата поправка е нов о-пръстен или шайба, които са гумени уплътнения, намиращи се под основата на чучура и всяко от копчетата. Ако искате да се справите сами, първо изключете водата на мивката и пъхнете парцал в канала, за да не падат малки части. Обикновено винтовете за разхлабване на копчетата се намират в тях или под капак, който можете да свалите. Крепежните елементи за смесителя се намират от долната страна на мивката.

След като разхлабите сглобката, ще видите шайбите под дръжките на смесителя и чучура. Те могат да се изсушат или начупят и тогава да пропуснат вода около мивката, или да се затворят свободно и да оставят капка на смесителя. Вземете старите със себе си в магазина за железария, за да можете да намерите точното им съответствие за вашата мивка. Ако не може да се справите сами, разбира се, не се колебайте а се обадете на специалистите от Шалом ВиК.

Запознайте се с панела за прекъсвачи

Винаги, когато решите да реализирате проект „направи си сам“, който включва електричество, уверете се, че сте прекъснали захранването в тази част на къщата, преди да започнете работа. Някъде в дома ви има електрическо табло с ключове, което контролира потока на електричество към различните части на къщата. Обикновено то има метална врата и често се намира в мазето, сервизното помещение или килера.

В повечето случаи частите на дома са обозначени върху превключвателите, но можете сами да тествате и обозначите системата чрез процеса на елиминиране. Завъртете всеки превключвател в изключеното му положение и вижте коя част от дома ви няма захранване. Повторете процеса за всеки превключвател, докато те не бъдат обозначени по удовлетворителен за вас начин. Някои от тях ще бъдат празни или неактивни превключватели.

В някои стари къщи има кутия с предпазители, която работи на същия принцип като кутията с прекъсвачи. Различните предпазители помагат за прехвърляне на захранването към различни части на къщата и трябва да бъдат извадени, за да се прекъсне захранването, и заменени, ако изгорят. Ако не се чувствате уверени в уменията си по добре извикайте водопроводчик специалист – като тези от Шалом ВиК.