Подготвителният етап включва:

Пречистване. Само измиването с влажна кърпа не е достатъчно – трябва да почистите мръсотията, плесените и да измиете праха. Използвайте специални формулировки като гелове за баня или пудри.

Шлайфане. На прекалено лъскава остъклена плочка боята дори със специален грунд няма да падне по най-добрия начин. За да подобрите сцеплението, прекарайте повърхността с шкурка.

Фугиране. Специално внимание трябва да се обърне на шевовете – почистете ги с четка, потупайте ги, отстранете натрошените елементи. Вземете прясна фугираща смес и обновете пространствата между плочките, оставете да изсъхнат.

Защита. Време за маскираща лента – залепете всички фуги, които трябва да бъдат закрепени с нея – с тавана, пода, стените, водопровода, мебелите.

Обезмасляване. За да могат по-нататъшните слоеве да се държат по-добре, предварителното покритие трябва не само да е без прах, но и да се обезмасли. Обикновените разтворители или промишления алкохол ще работят.

Грунд. Последният подготвителен етап – с валяк или четка, разнесете тънък слой грунд по цялата повърхност. Оставете да изсъхне, времето е посочено на опаковката.

Време е да нанесете боята.

Изберете инструмент. Четките често не работят добре – оставят следи, почти невъзможно е да се направи равномерно покритие с тях.

Започнете от ъглите и шевовете. Използвайте малка четка, за да нарисувате всички ъгли и труднодостъпни места, а след това минете основната зона с валяк.

Преместете се от горния ъгъл. Винаги започвайте да рисувате отгоре, постепенно слизайки до най-ниската точка.

Оставете повърхността да изсъхне. Това се отнася както за времето между слоевете (поне два слоя ще трябва да бъдат нанесени), така и за периода на пълно изсъхване – в момента не можете да измиете.

Последната стъпка е да нанесете защитен лак (ако се използва) и да премахнете маскиращата лента.

Ако имате артистичен талант, можете да се справите без шаблон, просто като изобразите всеки мотив, който ви харесва на стените.

Друг лесен начин е повтарящият се печат. Тирета, точки, звезди, ивици са лесни за рисуване върху плочката сами.

Източник: Плочки за баня