Всъщност вече знаем как работи търговският кредит и какво е отсрочването на плащането за доставени стоки или предоставени услуги. Търговският кредит в предприятие действа като удължаване на периода на плащане. Какви са условията за получаване на такъв ангажимент? Тук няма извод, както в случая с банков заем. Също така няма нужда да прикачвате каквито и да било прикачени файлове. Това е обикновен заем, отпуснат между страните при условия, договорени между контрагентите.

  Има голяма свобода при отпускане на търговски кредит. Целта е не само да удължи срока на плащане и да отложи плащането на съответната сума, произтичаща от фактурата, но и да увеличи привлекателността на предложението на предприемача за неговите изпълнители.

  Търговски кредит може да бъде предоставен съгласно специален договор за търговски кредит, но това не е абсолютно изискване. Предприемачите могат да се откажат от такова официално оформяне на условията на договора за такова задължение и просто да издават фактури с отложени условия на плащане , което е много удобно и за двете страни.

  Предприемачите, предоставящи търговски кредит, могат да го направят по два начина, т.е.подход индивидуално, като оформят условията на задължението или представят системен подход. В първия случай това включва проверка на кредитоспособността на изпълнителя, например чрез използване на базите данни на бюрата за икономическа информация  за да се провери дали предприятието не е в забава с плащания. Ако всичко е наред, търговският кредит може да бъде предоставен. Ако името на изпълнителя или името на субекта е било въведено в базите данни на бюрата за икономическа информация, теоретично рискът от неизпълнение от страна на този предприемач се увеличава.

   Най-често търговски кредит изобщо не се предоставя на нови изпълнители, тъй като такова споразумение до голяма степен се основава на взаимно доверие. Обикновено се отпуска за 30 дни и допълнителният му лихвен процент зависи от договора. Зависи и от това дали търговският кредит е в баланса.