Ситуацията е различна при кредитополучателя, който сменя работата си по време на изплащане на вече отпусната ипотека, дори ако това се случи малко след подписването на договора.

  На въпроса дали е възможно да се смени работата при ипотека трябва да се отговори положително. При никакви обстоятелства банката не може да задължава клиента си да остане служител на една компания през целия период на кредита, който може да продължи дори 30 години. Следователно, ако няколко години след подписването на договора за заем има нужда от промяна на мястото на работа, това може да стане без големи съмнения от страна на кредитиращата институция.

  По-голямата част от кредитополучателите, които поемат задължения за дълго време, сменят работата си, когато финансовото задължение бъде погасено. Има ли наистина значение за банката, ако клиентът плаща вноските редовно? Всъщност не, но ако има закъснения при извършване на последващи плащания, институцията ще поиска от кредитополучателя причина. Ако става въпрос за загуба на работа, а оттам и загуба на доходи, ще има някои усложнения.

  При никакви обстоятелства банката не може да забранява на кредитополучателя да сменя работата си, въпреки че има ипотека. И такава промяна може да се направи по всяко време след подписване на договора за заем. За банката е важно редовно да изплаща вноски по главница и лихва. Ако клиентът не направи това, банката има право да изисква обяснения от него.

Ами ако загубя работата си?

  Хората, които изплащат ипотеката си и в даден момент губят работата си, са в по- лошо положение от тези, които доброволно сменят работата си, обикновено за по-добре и по-добре платени. Тогава нова работа може да означава по-ниска заплата, която ще бъде недостатъчна, за да плати своевременно на банката. Когато тази институция забележи проблеми с изплащането на дълга, тя ще поиска от клиента обяснение. Това също трябва да помогне за решаването на проблема с дълга, тъй като в негов интерес е кредитополучателят да изплати дълга си изцяло.