На всеки етап потребителят също има право да изплати  кредита  предсрочно. Това може да се направи изцяло или частично. В този случай  Законът за потребителския кредит  предвижда, че  общите разходи по заема  се намаляват с тези разходи, свързани с периода, с който продължителността на договора е била съкратена. Това важи и ако те са направени от потребителя преди това изплащане. Какво си струва да запомните? Въпреки факта, че на всеки етап от  заема, като кредитополучатели, можем да решим да изплатим заема по-рано, трябва също така да знаем, че това често се равнява на допълнителна такса.

    Както добре знаем, банковите и небанковите  институции  също ни отпускат средства, за да печелим от тях. Колкото по-дълъг е срокът на кредита, толкова по-висока   е цената на  кредита. Следователно предсрочното изплащане на заема не е изгодно за кредитополучателя. Следователно той може да предвиди в договора за  потребителски заем комисионна, която ще получим, ако решим да изплатим предсрочно. Комисионната не може да надвишава, съответно, 1% или 0,5% от частта от кредита, погасена предсрочно.

Видове заеми за предприятия

   Вземането на заем от компания не трябва да е симптом на финансови проблеми (въпреки че в много случаи заемите са в състояние да разрешат тези проблеми). Може да е необходим заем, например за финансиране на скъпа, но потенциално доходна инвестиция. Освен това са необходими допълнителни средства, особено в самото начало на дейността на компанията.

   Тогава нямаме никакъв доход или той е малък, а за да го увеличим са ни нужни служители, оборудване, превозни средства и офис. Но откъде да вземем парите за това, ако нямаме спестявания и не можем да вземем заем от семейството? Решението може да бъде например заем за млади предприемачи. И така, какви са видовете корпоративни заеми ? В какви ситуации даден вид заем ще бъде най-печеливш?

   Преди да се запознаем подробно с всички най-важни видове корпоративни заеми, струва си да ги съберем на едно място. Това е особено важно, като се има предвид, че има много повече видове заеми за компании, отколкото повечето хора биха очаквали. Следователно, когато казваме, че се интересуваме от корпоративни заеми, наистина казваме много малко – можем да имаме предвид много много различни видове заеми.

Най-често срещаните видове корпоративни заеми са:

  • револвиращ заем
  • инвестиционен заем
  • мостов заем
  • ипотека
  • технологичен заем
  • овърдрафт
  • заем за консолидация
  • заем за стартиращи фирми (заем за млади предприемачи).