Ипотеката е един от най-популярните банкови продукти. С негова помощ можете да завършите покупката на къща, апартамент, а понякога и парцел за строителство. Но какво, ако искате да купите само половината къща? В този случай имате ли шанс да получите заем? Това със сигурност не е типична ситуация, въпреки че напоследък се случва все по-често. Вижте дали можете да изтеглите ипотека за половината къща!

   Покупката на дом  е сериозна инвестиция, която изисква много пари. За да ги ограничите, можете да изберете по-малка площ или да отделите две жилищни части в една сграда. Тогава можете да си купите единия за себе си, а другият ще бъде инвестиция например на вашите родители или братя и сестри.

Половината от ипотеката на къщата – възможно ли е?

   Половината от заема за къща не е стандартен продукт. Повечето кредитополучатели поемат финансов ангажимент за закупуване на апартамент или цяла къща. Има обаче различни ситуации и някои хора се интересуват от половината от къщата. Благодарение на това те дори могат да закупят част от къщата от семейството и да уредят собствено гнездо на тавана.

  Могат ли такива хора да разчитат на заем? Много зависи от правния статут на имота. След като изпълнят определени условия, те могат да получат ипотека за половината къща.

Покупка на половината от къщата съгласно закона

  Банките не са непременно склонни да ипотекират половината ви дом. Това е така, защото недвижимият имот обезпечава ипотеката. Ако кредитополучателят просрочи погасяването на кредита в бъдеще, банката има право да го продаде на търг и да покрие разходите по кредита.

  В случай, че само половината от къщата е собственост, продажбата може да се окаже трудна. Доста е трудно да финализираме продажбата само на част от имота. В някои случаи това изисква съгласието на останалите собственици. Поради това не се очаква банката да се съгласи с такива условия. Все пак получаването на ипотека за половината къща все още е възможно. Това обаче изисква изпълнението на специфични изисквания.

   Най-важното условие е отделянето на втория поземлен и ипотечен регистър. По този начин имотът ще бъде разделен на две отделни части, което прави всяка от тях управляема независимо от другата. Също така ще е необходимо да се спазват определени строителни стандарти.

Източник: https://kreditzateb.net/