Усещането е страхотно да направиш последната вноска по личен заем и да приключиш сделката. Може да искате да го изплатите преди крайния срок, само за да почувствате по-скоро това чувство на удовлетворение.

Можете да го направите, но дали е правилно?Ако мислите да изплатите предсрочно личния си заем, има няколко неща, които трябва да знаете.

изгодни-кредити

Предимства на предсрочното погасяване на личен заем

Ето някои от предимствата на предсрочното погасяване на личния ви заем.

-Спестяване на пари от лихви: Когато вземате пари назаем от заемодател, ви се начислява лихва за целия период (срок) на заема. Като изплатите личния си заем предсрочно, можете да избегнете начисляването на лихви за месеци или дори години, като намалите общите разходи по заема си.

-Опростяване на разходите: Друго предимство на предсрочното погасяване на личния заем е, че опростява месечните ви разходи. Изплащайки изцяло личния си заем, вече не е необходимо да мислите за извършването на тези плащания.  Това е едно нещо по-малко, за което да се притеснявате всеки месец.

-Намаляване на съотношението дълг/доход: Редовно, когато кандидатствате за кредит, кредиторите разглеждат колко дължите в момента в сравнение с това колко печелите. Това се нарича съотношение дълг/доход. Това е начин, по който кредиторите оценяват способността ви да изплащате кредита.

Всички тези причини са основателни, за да изплатите кредита преди настъпването на неговия падеж. Но има един много важен недостатък, който трябва да вземете предвид, преди да вземете решение.

Какво представлява неустойката за предсрочно погасяване?

Най-големият недостатък на предсрочното погасяване на личния ви заем е неустойката за предсрочно погасяване, която се начислява от някои кредитори. Това е такса, която дължите, ако изплатите кредита си преди датата на падежа.

Защо вашият кредитор ви начислява такса за предсрочно погасяване на кредита? Защото, когато го направите, той губи пари от лихви. Като ви начислява неустойка за предсрочно погасяване, кредиторът ви може да възстанови част от парите, които би загубил от месеци или години на лихвени плащания.

Ако не сте сигурни дали вашият кредитор начислява неустойка за предсрочно погасяване, проверете договора си за кредит. Благодарение на Закона за истината в кредитирането, вашият кредитор е длъжен да ви информира:

-Ако начислява неустойка за предсрочно погасяване

-какъв е видът на неустойката

-кога се прилага неустойката (по всяко време, само през първата година от кредита и т.н.).

Дори и да дължите неустойка за предсрочно погасяване, може да си струва да изплатите предсрочно личния си заем. Всичко зависи от това кое е по-голямо: сумата, която ще спестите от лихви, или цената на неустойката за предсрочно погасяване. За да разберете това, просто извадете сумата на неустойката за предсрочно погасяване от възможните спестени лихви.

Видове неустойки за предсрочно погасяване

Това са най-често срещаните видове неустойки за предсрочно погасяване. Проверете договора си за заем, за да разберете кои от тях, ако има такива, прилага вашият кредитор.

1.Еквивалент на пропусната лихва

Някои заемодатели начисляват неустойка за предсрочно погасяване, която е равна на размера на лихвата, която биха загубили, ако изплатите дълга си предсрочно. При този вид неустойка не спестявате никакви пари, като изплащате предсрочно личния си заем.

2.Процент от оставащия баланс

Някои неустойки за предсрочно погасяване са процент от остатъчния баланс по кредита ви. Ако този процент е по-нисък от лихвения процент по кредита ви, можете да спестите малко пари. Ако процентът е по-висок от лихвения процент, можете да загубите пари, като изплатите кредита си предсрочно.

3.Фиксирана такса

Някои кредитори начисляват фиксирана такса за предсрочно погасяване. Тази такса ще бъде в същия размер, независимо от това колко все още дължите по личния си заем. При този вид неустойка за предсрочно погасяване може да спестите или да не спестите пари, като погасите кредита предсрочно. Това зависи от това дали тази такса е по-ниска или по-висока от възможните ви спестявания от лихви.