Чудите ли се кой заем ще бъде по-добър при покупка на къща или апартамент: ипотека или пари в брой? Ипотеката е специфично задължение, което трябва да бъде предназначено за конкретни цели, посочени в подписания с банката договор.

  Вие обаче имате свободата да се разпореждате със средства в случай на паричен заем. И така, какво да изберем: ипотечен или паричен заем? Отговорът зависи от вашите индивидуални очаквания по отношение на външното финансиране на вашата жилищна инвестиция.

   Заемите, които се предоставят в банките, могат да бъдат специфични задължения, които ви позволяват да финансирате строго определени инвестиции, посочени в договора за заем, но те могат да бъдат и заеми за всякаква употреба.

  В групата на специфичните задължения влизат ипотечни заеми, предназначени за жилищни цели, напр. свързани с покупката на къща или апартамент. Необезпечените парични заеми могат да бъдат решение за замяна на ипотечен кредит. Кое предложение ще бъде по-добро за вас, когато купувате къща или апартамент?

Ипотечен и паричен заем – основни разлики

  Заемът е задължение, предоставено само от банки. С него могат да се финансират различни цели, които понякога трябва да бъдат посочени в заявлението. Това е един от факторите, които отличават паричния заем от ипотечния заем. По какво се различават тези два продукта?

  Целта на заемите наистина е разликата между двете решения. Въпреки че можете да използвате паричния заем за всичко, което искате, ипотеката трябва да се използва за така наречените жилищни цели. Банките могат да ги определят по различен начин, но обикновено можете да финансирате с ипотека.

  Важна разлика между паричния заем и ипотечния заем е методът за осигуряване на погасяването на такова задължение. За ипотека основното обезпечение е ипотека, т.е.ограничено право на собственост, което е вписано в поземления и ипотечния регистър на недвижимите имоти. Банките отпускат ипотечни заеми с висока стойност при преференциални условия, тъй като имат солидна гаранция под формата на ипотека за банката. След като задължението е изцяло погасено, ипотеката се премахва от поземления регистър по искане на собственика. При отпускане на ипотека банките могат да изискват от вас да предоставите други форми на обезпечение за погасяване на задължението.