Запушена канализация – неприятен, но често срещан проблем. Не е необходимо да се напомня,че решаването на този проблем не търпи отлагане. Има различни начини сами да се справите с отпушване на каналите, но вие ще изберете варианта, приемлив за вашата ситуация.

Много са причините, които могат да запушат каналите. Каквато и профилактика да се прилага, каквито и допълнителни мерки да се вземат, нищо не може да осигури сто процентово запазване на каналите от запушване. Основен замърсител са мазнините от миенето на съдовете. Към това трябва да се добавят остатъци от храна, сапун, косми и всякакви други отпадъци, които по невнимание попадат в тоалетната или в мивката. Признаците за проблем в канализацията са задържане на отпадните води във ваната или мивката, както и непоносимата лоша миризма от тръбите.

Трябва веднага да реагирате, защото проблемът може да се задълбочи и отпушването на каналите може да се направи само от професионалисти. Има различни начини сами да се справите с почистването – механичен, химически препарати или с подръчни средства. За да се направи правилен избор на начина за отпушване на каналите е необходимо да се имат предвид следните особености – мястото на запушването, вида на причинителя на проблема както и материала, от който са направени тръбите.

Механичното почистване е възможно, ако разполагате с ръчна вакуум помпа, тел или спирала за отпушване на канали. Най-разпространения уред във всяко домакинство това е ръчната вакуум помпа. Трябва да се знае, че леките запушвания се отстраняват най-лесно точно с нея. За бързо отделяне на събралия се отпадък от тръбата е нужмо само малко вода на сифона на мивката и създалия се вакуум ще отпуше тръбата. Разбира се, това действие трябва да се повтори няколко пъти докато се убедите, че тръбата е отпушена.

Когато буталото не помогне, то на ход идва тел за отпушване на каналите. Той има различна дължина и се използва при по-голямо запушване, защото може да навлезе дълбоко в тръбата и да изтласка насъбралите се отпадъци.

Не трябва да се подценява профилактиката – през няколко дни е добре да се ползва вряла вода, за да се почистят насъбралите се мазнини. Използването на сода за хляб в комбинация с оцет също върши работа.